A magyar és a lengyel piacon is új kutakat vásárol a Mol

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 12.

Gazdaság

Belföldön 79 Lukoil-töltőállomást vesznek át. 

A Mol megvásárolja a belföldi Lukoil-töltőállomásokat működtető Normbenz Magyarország Kft.-t - közölte a Mol szerdán az MTI-vel.

A megvásárolt cég 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanévvel. A megállapodás annak a 2021 márciusi akvizíciónak a folytatása, amely során a Slovnaft, a Mol szlovák leányvállalata megvásárolta a Normbenz helyi cégét 16 ottani Lukoil-töltőállomással együtt.

Nem sokkal később azt is bejelentették, hogy a Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.

Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.

A közleményben Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Mol számára ez a megállapodás jelentős lépés azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtek el, és felgyorsítottak a vállalat tavaly frissített stratégiájával. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése és a Lengyelországba való belépés fontos mérföldkövek a célok megvalósításához vezető úton.

Az akvizíció révén a Mol belép Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhet el termékeivel és szolgáltatásaival.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk