A NER terjeszkedése miatt tüntettek Szlovéniában

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Gazdaság

Szállodaláncot vennének Tiborczhoz közeli körök a szlovén állam hathatós támogatásával.  

A magyar piros-fehér-zölddel tiltakoztak pénteken Ljubljana mellett más szlovén városokban is az ellen, hogy egy nagymúltú szlovén idegenforgalmi lánc magyar kezekbe kerülhet – írja a Euronews.

A tüntetésen piros-fehér-zölddel világították meg a szlovén törvényhozás épületét is, igaz, a csíkok függőlegesen voltak: 

A tüntetést hirdető szövegben azt is felidézték, hogy a Száva szállodái mellett a Mol már megvásárolta az OMV szlovéniai kúthálózatát, az OTP bankokat vett, magyarok terjeszkednek a szlovén médiapiacon, és egyre türelmetlenebbül, még a Janša-kormány esetleges bukása előtt próbálnak hozzájutni a koperi kikötőhöz. A tudósítók egyébként arra is felfigyeltek, hogy a ljubljanai Köztársaság téren a tüntetők között megjelent az első szlovén államfő, Milan Kučan is.

A tüntetést azt váltotta ki, hogy helyi lapok arról írnak, hogy a Janez Janša vezette (és a magyarral egyébként igen jó kapcsolatokat ápoló) kormány egyenesen

Orbán Viktor bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot, amelynek termálfürdői és luxuskempingjei mellett előkelő szállodái vannak az Adrián. 

A nemzeti érdekek védelmére hivatkozva a szlovén állam évekkel ezelőtt vásárolta meg a Száva idegenforgalmi lánc pakettjét, amelynek most 47 százalékos részesedéssel többségi tulajdonosa. A második legnagyobb részvényes egy amerikai alapkezelő, a York Funding, 43 százalékos tulajdonrésszel, amely megválna befektetésétől. Az amerikai alapkezelő előbb a szlovén államnak adta volna el a részesedését, amelynek amúgy is elővásárlási joga van az üzletrészre, de az állam végül némi huza-vona után kihátrált az üzlettől, sőt, úgy tűnik, hogy saját részesedésétől is megválna. 

Saját 43 százalékos részesedését a York végül magyaroknak adja el. A névleges vevő a mindössze két alkalmazottat foglalkoztató budapesti Atlantis Property Zrt., amelynek vagyona 2020 végén még a 2 millió eurót sem érte el, ilyen feltételekkel nem is pályázhatott volna az ennél sokkal értékesebb Száva-csoport megvásárlására. Az Atlantis tulajdonosa és vezetője Komonczi Zsolt magyar üzletember, aki Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójának több cégében is volt már igazgató, de Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez is kötődik, ugyanis amikor 2019-ben átvett egy visegrádi hotelt, annak egy Komonczi által vezetett cég lett a hivatalos tulajdonosa.

Komonczit a Száva megvásárlásában a francia állampolgárságú Michel Marie Caillard segíti, akivel a közelmúltban megalapította a Prestige Tourism céget. Partnerük itt Jean-Luc Jourdan luxemburgi pénzügyi tanácsadó.

Az üzletet a magyar pláza- és szállodatulajdonos milliárdos, az Appeninn-ben Tiborcz Istvánt váltó Jellinek Dániel cége, a Diófa Alapkezelő által kezelt magyar ingatlanalap finanszírozza (Jellinek tavaly terjeszkedett például Varsóban is, egy tokaji szállodaberuházását pedig a kormány is aktívan támogatta). Szlovén lapok szerint pedig a magyarok azért akarhatnak beszállni az üzletbe, mert már tudják, hogy úgyis az állam is eladja majd nekik a saját részesedését. A Diófa Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke egyébként tavaly nyár óta Nagy Márton, Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója. 

Szlovén lapok szerint Komonczi és csapata viszont csak álca az üzlet mögött megbúvó nagyjátékosok számára, ugyanis végső soron 

minden szál az Orbán-családhoz, pontosabban vejéhez, Tiborcz Istvánhoz vezet.

Hogy a magyarok mennyit fizetnek a Yorknak, azt hivatalosan nem tudni. 

A Száva-csoport tulajdonában három muravidéki termálfürdő, változatos bledi pihenőhelyek és három tengerparti nyaralóhely van az előkelő Portorožban, Izolában és Strunjanban. A lánchoz összesen tizennyolc szálloda, öt apartman komplexum, négy kemping és két, ún. glamping (azaz glamour camping, luxuskemping) tartozik. A csaknem 1500 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport éves bevétele nagyjából 100 millió euró, vagyis 36 milliárd forint, adózás előtti jövedelme pedig ennek az egyötöde.  

Szlovéniában április 24-én lesznek parlamenti választások, a magyar motívum pedig visszatérő eleme a Janez Janša miniszterelnök elleni össztűznek. Kormányát azzal vádolják, hogy „az elmúlt hetekben választás előtti kiárusításba fogott (...), gyanús és korrupt üzleteket kötött”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?