Kormányzati milliárdokból egy csúcsgazdag magyar luxusszállodája kedvéért rendezik át a tokaji tájat

  • narancs.hu
  • 2021. november 7.

Belpol

Jellinek Dániel cége húzhatja fel Minaro Hotel Tokajt, nem kell félni, az infrastruktúrára is jutott közpénz.

Öt csillagos hotel épül egy elhagyatott bányaterületen a Tokajhoz tartozó Csurgó-völgyben. A Minaro Hotel Tokaj 2022 tavaszára készülhet el, de ehhez még meg kell oldalni a csapadékelvezetési és közvilágítási problémákat – írja a 444.hu. Erre az önkormányzat pályázatot írt ki, a munkát az Aktuál BAU Kft. végezheti el 298 millió forintért. Ez az építőipari cég építi részben a luxushotelt is, de ők húzták fel pl. a nyíregyházi atlétikai centrumot is. A beruházáshoz időközben csatlakozott az ország kilencedik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel cége is.

Nem csak a szálloda körüli infrastruktúrára, a hotelre is jutott közpénz: a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatok keretében még 2018-ban 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott a Tokaj Csurgó Völgy (TCSV) Kft.-nek.

Tavaly nyáron Jellinek Dániel cége, az Indotek Group által 24 százalékban tulajdonolt Appeninn Holding Nyrt. 75 százalékos tulajdonos lett a Dreamland Holdingban, így került képe Jellinek a Tokaj Csurgó Völgy Kft. esetében is, az is a csomag része volt.

A hotel kivitelezőjét úgymond megörökölték, az Aktuál Bau és a Grabarics Kft. 7,7 milliárd forintos ajánlattal győzött korábban.

Szintén a Dreamland-csomag része a TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft., amely szintén a Jellinek-birodalomhoz tartozik. A cég a kormányzati MTÜ-től 993 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott turisztikai attrakciófejlesztésre.

A 444.hu szerint a luxusszállodához kapcsolódik majd az Aktív Turisztikai Központ épülete, rendezvényteremmel és látványkonyhával. Ehhez 3000 négyzetméteren rendezik a tájat, vagyis a világörökségi tokaji tájba 90 tonna betonacélt építenek majd be. A munkát a Jánosik és Társai Kft. 922 millió forintból vállalta.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk