Vendégmunkás kvóta: augusztus végére konkrét számokat tudhatunk

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Gazdaság

A kormány jogi eszközökkel próbálja kivédeni, hogy a cégek harmadik országból érkező vendégmunkásokra cseréljék a magyar munkavállalókat. 

Várhatóan augusztus végére konkrét számokat közölnek a Magyarországon egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról - tudta meg a napi.hu.

Júliusban kezdődtek az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) az úgynevezett vendégmunkás törvény végrehajtásáról. Ugyanis a gazdaság különböző szektoraiban olyan komoly létszámigénnyel számolnak, amire nem lehet a hazai forrásokkal felkészülni.

Most arra keresik a választ, hogyan lehet jogszabályi környezetbe foglalni a hirtelen fellépő munkaerőigény minél gyorsabban történő kielégítését, ugyanis az időszakos munkaerő kereslettel nehéz előre számolni jogalkotói szinten.

Nem lehet konkrét keretszámokkal az idők végezetéig bebetonozni a vendégmunkások számát, azzal csak elveszne az egész folyamat értelme. Ezért van szükség rugalmas szabályozásra

– magyarázta a napi.hu-nak az egyeztetések egyik résztvevője. 

Ám nemcsak a leendő beruházások (építkezések, új üzemcsarnokok) jelentette kérdésekre kell választ adnia a kormánynak, a munkaerőpiac jelenlegi kihívásaival is számolnia kell. A lap szerint a GFM-ben is tisztában vannak annak a veszélyével, hogy egyes cégek vendégmunkásokra cserélhetik le a hazai munkaerőt (még úgyis, hogy a foglalkoztatásuk alapvetően többe kerül), ezért ezt a lehetőséget a kormányzat ki akarja zárni. 

Ennek a folyamatnak lehet az egyik garanciális eleme, hogy a kormany.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint szigorítanák a minősített kölcsönbeadókról szóló kormányrendeletet.

Egyrészt nyilvántartásba vétel iránti kérelmet csak akkor nyújthat be egy cég, ha a megelőző üzleti évre vonatkozóan az éves átlagos statisztikai létszáma legalább ezer fő (ez a jelenlegi szabályozás szerint ötszáz fő). Másrészt ezentúl a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter is ellenőrizheti a harmadik országbeli állampolgárok foglakoztatására és a minősített kölcsönbeadókra vonatkozó jogszabályok betartását.

A napi.hu információi szerint az augusztus végén tartandó Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) már konkrét számok is elhangozhatnak a minisztérium részéről a vendégmunkás kvótával kapcsolatban. 

Az ázsiai vendégmunkások mellett lényeges szempont az ukrajnai háborús menekültek foglalkoztatása is, ugyanis egyelőre nem eldöntött a több milliós populáció európai és/vagy tagállami szintű foglalkoztatásának kérdése sem.

A vendégmunkások toborzása az augusztus eleji hírek szerint már gőzerővel zajlik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.