Augusztusban megvolt az éves hiányterv 91 százaléka

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Gazdaság

Aligha lesz tartható a hiánycél 2022-ben: az első nyolc hónapban összejött az éves terv 91 százaléka, hiába ömlik a pénz az áfabevételekből.

Augusztusban az államháztartás hiánya önkormányzatok nélkül 236,2 milliárd forint volt, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi 97 milliárd forint deficitnek. Az első nyolc hónapban így 2872,7 milliárd forintra duzzadt a központi alrendszer hiánya, ami így elérte az egész évre tervezett 91,1 százalékát. Ez azt jelenti hogy aligha lesz tartható a tervezett cél, 2022-ben. A Pénzügyminisztérium részletes tájékoztatója szerint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forint hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forint többletet értek el.

 Az adóbevételek mindösszesen terven felül teljesültek, ezen belül is áfából 29,5 százalékkal folyt be több az első nyolc hónapban, mint egy évvel korábban, 4346,2 milliárd forint. Ez negyedével több, mint az előirányzat. Ez a növekmény egyértelműen az infláció következménye. Hasonló a helyzet a jövedéki adóval is, a bevétel 815,4 milliárd forint volt, 23,8 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A jövedéki adóba be lett építve egy csökkentő tétel az üzemanyagár elszállása után, vagyis valamennyi adót elengedett az állam, hasonló kompenzáció az áfában azonban nem történt meg. A személyi jövedelemadóból kevesebb folyt be augusztus végéig, mint egy éve - 1620 milliárd 1882,8 milliárdhoz képest. Ennek az az oka, hogy az év elején jelentős összeget emésztett fel az adóvisszatérítés, emellett a sokgyerekes anyák is szja-mentességet kaptak, és ezt a kiáramlást csak részben kompenzálta az emelkedő bérek után befizetett többlet.

 

 

Ami a kiadásokat illeti, a költségvetési szervek kiadásai augusztus végéig 4465,7 milliárd forintot tettek ki, ez lényegében ugyanannyi, mint a tavalyi, a nyugdíjkiadások 3152,9 milliárddal viszont húsz százalékkal haladták meg az előző nyolchavi adatot. A kamatkiadás augusztus végére meghaladta az 1100 milliárd forintot, ami az éves terv 80 százaléka. 

 A központi költségvetés adóssága augusztus végéig 3542,6 milliárd forinttal növekedett és 44 240 milliárd forinton állt. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk