Már csak egyszer emel alapkamatot a jegybank, aztán megvizsgálják, folytassák-e az emeléseket

Gazdaság

Virág Barnabás úgy fogalmazott, hogy "minden hónapban fel kell mérni (a ciklus) végét".

A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárását a monetáris tanács jövő keddi ülése után, amikor ismét emelik az alapkamatot – mondta el újságíróknak Virág Barnabás, az MNB alelnöke csütörtökön, amiről az MTI adott hírt a Reuters jelentése alapján.

Tavaly a közép-európai kamatdöntők emelték a legjelentősebben az alapkamatokat, és az infláció gyorsulásával a monetáris szigorítás folytatódott az idén is, néhány központi bank azonban már lassít vagy le is áll a szigorítási ciklussal – jegyezte meg a hírügynökség.

Augusztusban az MNB 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, azóta azonban Virág Barnabás kilátásba helyzete annak a valószínűségét, hogy a jegybank leállítja kamatemelési ciklusát. Magyarországon az alapkamat 2021 júniusa óta több mint 1100 bázisponttal emelkedett.

Virág Barnabás úgy fogalmazott, hogy "minden hónapban fel kell mérni (a ciklus) végét".

Az MNB alelnöke egy gazdasági konferencia szünetében újságíróknak elmondta, hogy a kamatemelési ciklus lezárásának kulcsfontosságú tényezői a pozitív előretekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az Európai Unióval folytatott finanszírozási tárgyalások, és a monetáris transzmisszió erősödése a likviditási feltételek szigorításával.

Virág Barnabás szerint a monetáris tanács jövő kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emeli az alapkamatot, és mint mondta, a döntés után nagy a lehetőségek tárháza, így például a kamatemelés leállítása, vagy a növelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk