Az egyik legfontosabb mutatóban előzött minket Románia

  • narancs.hu
  • 2023. október 12.

Gazdaság

Az egy főre jutó GDP sem tükrözi az életszívnoalat, de sok dolog kikövetkeztethető belőle.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatai alapján Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalékszúrta ki a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében hivatalosan megelőzött minket az október 11-én felülvizsgált statisztika alapján.

Az elmúlt közel tíz évben Magyarország egyébként szintén lendületesen zárkózott fel az uniós fejlettség átlagához, de Románia még ennél is jóval gyorsabb ütemben közeledett: Románia 2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re viszont már 77 százalék közelében jár, vagyis 22 százalékpontos javulást tudott elérni, ez 2,5-szöröse a magyar ütemnek.

Az újság megjegyezte azt is azért, hogy 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont a sorban előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytársak vannak.

Ezt azt jelenti, hogy bár a magyar gazdaság ugyan közelít az EU átlagához, a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.

Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország mögött már csak öt ország van: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Bulgária.

Fontos megjegyezni, hogy az EU-átlag jelen esetben nem a nyugati országok szintjét jelenti, tehát a képzeletbeli 100 százalék nem az a fejlettség, ahol mondjuk Németország vagy svédország van, ezek az országok ugyanis verik az uniós átlagot, ezt egyenlítik ki a keleti és déli országok egy kis lefelé húzással.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a GDP továbbra sem tükrözi pontosan az ország , lakosságának életszínvonalát, bár értelemszerűen a kettő előbb-utóbb össze szokott kapcsolódni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk