Az elmúlt öt év gazdasági mérlege: ma már négy Simicskát tart el az ország

  • narancs.hu
  • 2020. június 11.

Gazdaság

Évek óta megállíthatatlanul hasítanak a NER-közeli vállalkozások.

Míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az egyeduralkodónak mondott Simicska Lajos Közgép Zrt.-je nagyjából 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Mészáros-, Szíjj-, Garancsi-féle, illetve Tiborcz-közeli alapcsapata már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdot, számolta ki a Valaszonline.

Az jól látható, hogy a kormányzati csúcsirányítók és a közbeszerzések legnagyobb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek. Ahogy az a trend is jól érzékelhető, minél közelebb áll egy építőipari óriásvállalat a hatalom csúcsaihoz, annál nagyobb haszonkulccsal, bevételarányos nyereséggel dolgozhat.

A bevételarányos nyereség Simicska Lajos híres-hírhedt Közgép Zrt.-jénél 6,8 százalékosra rúgott 2011 és 2015 között, addig Mészáros Lőrinc és Szíjj László infrastruktúra-beruházó cégei az elmúlt öt évben 15-16 százalékon teljesítettek, vagyis 2,5-szer intenzívebben szívták a közpénzt, mint a korábbi „kincstárnok ” – hasonlítja össze a két időszakot a portál.

Ami pedig a bevételek nagyságát illeti, míg Simicska Közgép Zrt.-je a maga öt esztendeje alatt közel 500 milliárd forintos forgalmat produkált, addig a szokásos Mészáros–Szíjj-különítmény, valamint a Garancsi- és Tiborcz-klub összesen 2000 milliárdot szakított. Vagyis együtt már négyszer lekörözték előhírnöküket. A bevételből pedig legalább 220-230 milliárdnyi tiszta hasznuk realizálódott – ez épp hétszer akkora falat, mint amennyit Simicska annak idején benyelt.

Figyelmébe ajánljuk