Az Európai Bizottság nem kíván közbelépni Vodafone felvásárlása ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Gazdaság

Egy akadémikusokat és egyetemi oktatókat tömörítő civil szervezet szerit az ügylet versenyjogi és jogállamisági aggályokat is felvet.

Hiába kérte versenyjogi felülvizsgálat kezdeményezésére a Vodafone Magyarország felvásárlása ügyében az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságát még decemberben az egyetemi oktatókat és akadémikusokat tömörítő, a törvénysértések és hivatali visszaélések ellen küzdő szervezet, a Good Lobby Profs – írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, január 31-ig lezárja az állam a Vodafone felvásárlását, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 51 százalékát a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. (amelyben szintén 23 százalékos részesedése van az államnak), 49 százalékot pedig az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. veszi meg. Azóta az is kiderült, hogy a cég nevet is válthat a felvásárlás után

Good Lobby Profs szerint az ügylet versenyjogi és jogállamisági aggályokat is felvet. Azzal pedig, hogy a kormány – mint azt már korábban is jelezte – nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti a felvásárlást, és így kivonja a GVH-vizsgálat alól, jelentősen akadályozza a piaci versenyt a telekommunikációs ágazat több területén.

A szervezet emlékeztetett, hogy a magyar kormány az elmúlt évek során rendszeresen visszaélt a versenyjog alkalmazásának korlátozásával közérdekre hivatkozva, amivel

„aláásta a jogbiztonságot, megszüntette a hatékony verseny- és piacfelügyeletet, kárt okozott az állampolgároknak és a vállalkozásoknak is”. 

Tavaly decemberi beadványában ezért a civil szervezet arra kérte az Európai Bizottságot, hogy kérje fel a GVH-t, utalja hozzájuk az ügylet versenyjogi felülvizsgálatát, amire a civil szervezet szerint az EK összefonódás-ellenőrzési rendelete (139/2004/EK) 22. cikke alapján lehetősége is lett volna. De hiába. A lap a Good Lobby Profs egyik magyar tagjától megtudta, az Európai Bizottság jogalap hiányában nem kívánt közbelépni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk