Az Európai Központi Bank ismét figyelmeztette Matolcsyékat
matolcsyma_top_story_lead_top_story_lead.jpg

Az Európai Központi Bank ismét figyelmeztette Matolcsyékat

  • narancs.hu
  • 2019. április 1.

Gazdaság

Szabálytalanok lehetnek a jegybank egyes programjai.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Budapesti Értéktőzsdében lévő tulajdonrésze és az alapítványok működése miatt is aggodalmát fejezte ki az Európai Központi Bank (EKB), írja a Portfolió.

Az EKB szerint a jegybank programjai és tevékenysége monetáris finanszírozás lehet, ezt pedig tiltják az európai szabályok.

Éves jelentésében írja az EKB, hogy továbbra is „figyelemmel követi a Magyar Nemzeti Bank részvételét a Budapesti Értéktőzsdében, mivel a Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának Magyar Nemzeti Bank általi 2015. novemberi megvásárlása még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat“. Az EKB már 2014 illetve 2015 folyamatosan kritizálja Matolcsyék programjait. Mint írják, e programok nem kötődtek a monetáris politikához, és potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

Kifogásolják a pénzügyi ismereteket támogató, alapítványokból álló hálózat révén működtetett programot, valamint a 30 milliárd forintos Értéktár programot is, mely műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célozta.

Figyelmébe ajánljuk