Végképp lefújták a BKV-sztrájkot

Gazdaság

A szakszervezetek elfogadták a 8 százalékos béremelést és még néhány közérzetjavító juttatást a BKV-tól.

Egy hónappal ezelőtt elszántnak mutatkoztak a BKV szakszervezetei, hogy munkabeszüntetéssel szereznek érvényt 13 százalékos béremelési igényüknek.

A közlekedési vállalat 3 hónapos bértárgyalásnak címkézett időhúzás után, március elején bökte ki, 5 százalékot ajánl. Ez nem lépte át a szakszervezetek ingerküszöbét, mint olyan ajánlat, amely képes korrigálni a munkaerőhiányt, cégen belül tartva a dolgozókat.

Nekik 8

Az sztrájkot előkészítő kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Nem állítják le

Nem állítják le

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Ennek a vitának tartották szerdán az utolsó fordulóját, amelyben az érdekvédők elfogadták a tárgyalási alapot sem jelentő 5 százalékot hárommal megtoldott munkáltatói ajánlatot.

  • A 8 százalékos emelés visszamenőleg, januártól érvényes.
  • A BKV elfogadta az érdekvédők kérését, hogy ismét valamennyi családtagnak járjon az ingyenes BKV-bérlet.
  • Ezen kívül karácsonykor a minimálbér tíz százalékát jelentő egyösszegű juttatást 14 ezer 900 forintot kapnak.

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke kényszerű kompromisszumként értékelte a megállapodást. “Ezt nem nevezhetjük sikernek, az viszont pozitív fejlemény, hogy a tulajdonos főváros előteremti az emelés forrását” - mondta a Narancs.hu-nak Szabó István.


A VTDSZSZ elnöke Gulyás Attila a megállapodásról úgy nyilatkozott, nem volt más választásuk, kénytelenek voltak aláírni. Ha nem teszik azt kockáztatták volna, hogy a belátható időn belül lesz-e egyáltalán béremelés a BKV-nál. “Semmi garanciánk nem volt arra, hogy a főváros által a béremelésre megszavazott 5,5 milliárd forint egy hónap múlva is meglesz, nem költik el másra. Nem tehettük meg, hogy várjunk másik ajánlatra a következő, májusi végi fővárosi közgyűlésre. Megállapodás nélkül senki se kapna béremelést” - jelentette ki.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nem írta alá a megállapodást, amely ettől függetlenül érvénybe lépett.

Mint megírtuk, a BKV legutóbbi közösségi kampányában már wellnesszt és fittneszt ígérve toboroz munkavállalókat.

Itt a kánaán: wellnesst és fitneszt ígérve toboroz a BKV

A BKV hirdetési atombombákat élesített, hogy pótolja tömegesen lelépő karbantartóit: a villamosok javítását wellnessként, az autóbuszok szerelését konditermi fittnesprogramként népszerűsítve csábítja az újoncokat. Januárban százhuszan, februárban kilencvenen hagyták ott a céget, kétharmaduk maga kezdeményezte. Egészen sajátos képzettársításokkal keresi a megoldást munkaerőhiány gondjaira a BKV. Legújabb közösségi médiás hirdetéseiben gumikerekes járművek mellé keres "személyi edzőket".

Figyelmébe ajánljuk