Be kellene szolgáltatni az élelmiszerláncoknak az árukat 48 órával a lejárat előtt

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Gazdaság

Egy friss munkaanyag szerint így szívatnák a külföldi tulajdonúakat. Emellett emelkedne a kiskereskedelmi adó is.

Hetek óta beszél arról a kereskedelmi szakma, hogy „megdöbbentő tervet” fontolgat a kormány. Úgy tudni, egy munkadokumentum szerint az élelmiszerpazarlás megakadályozása lehet az ürügy arra, hogy a kormány végülis a legnagyobb külföldi élelmiszerláncok, a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncok (az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar, illetve a Tesco) helyzetét megnehezítse – írja a Telex.

Emelkedne a kiskereskedelmi adó. Emellett a kormány egy olyan törvény bevezetését is fontolgatja, amely – a lap szerint vélhetően alkotmányellenesen – a nagy láncoktól ingyen elvonná az áru azon részét, amely minőségmegőrzési határnapjához közel van. Állítólag az élelmiszerláncok kötelesek lennének felajánlani ezen árukat a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt 48 órával az államnak, pontosabban a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak, amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál.

A terv látszólag jó célt szolgál, az élelmiszermentést, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását, ami létező probléma. Ám a szabályozás érdekes módon valamiért csak a külföldi tulajdonú vállalatokat érintené, a hazaiakat nem. Számos praktikus és elvi kérdést vet fel a szakma részéről, melyekre egyelőre nincs válasz. Kérdés, lesz-e valami a törvénytervezetből, és ha lesz, akkor mikor és milyen formában.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk