Bukásnak látszik a 4,6 milliárd forinttal megtolt állami nyaralóhajó-program
Tisza.jpg

Bukásnak látszik a 4,6 milliárd forinttal megtolt állami nyaralóhajó-program

  • narancs.hu
  • 2020. május 26.

Gazdaság

Nincs vendég, kikötőkben állnak az állami tiszai jachtok.

A koronavírus miatt nem indult el az állami nyaralóhajó-program, írja a Népszava. A tavaly és idén összesen 4,6 milliárd forintért vásárolt Nicols Estivale típusú, hat-tíz személyes lakóhajók javarészt a tiszai kikötőkben állnak, de van olyan megrendelt hajó, ami még el sem készült, pedig már lejárt a meghosszabbított határidő is.

A járvány miatt a külföldi vendégek teljesen eltűntek, a magyaroknak viszont meglehetősen drága nyaralásnak számít a hajókázás: a hatszemélyest egy hétre 2876 euróért, a nyolcszemélyest 3905, míg a legnagyobb, tízszemélyest 3978 euróért lehet kibérelni. A hazai vendégeknek tovább drágítja a számlát a 350 forintos euró is, így ugyanis 1 millió és 1,4 millió forint közé esik az egyheti bérlés. Ehhez jön még az üzemanyagköltség és a 2000 eurós kaució.

Révész Máriusz aktív turizmusért felelős kormánybiztos azt mondta a lapnak, akciókkal próbálják majd a magyarok számára is vonzóvá és elérhetővé tenni a nyaralóhajózást. Bevezetik például az egynapos bérlés lehetőségét, ami naponta, fejenként 24 ezer forintos bérlési költséget jelent. Túl nagy tolongás így sincs a hajókért: a lap munkatársai egész szezonra, bármely hétre le tudták volna foglalni valamelyik hajót.

Figyelmébe ajánljuk