Csak ma két adat is született arról, hogy hamarosan gondban lehet a magyar építőipar

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 19.

Gazdaság

Budapesten 800 ezer forint /m2 a belépő ár az újépítésűek esetén.

A hazai építőipart érintően a Magyar Hírlap ma reggel arról írt, hogy az „idei első fél évben kevesebb mint háromezer új lakás talált gazdára Budapesten - negyedével kevesebb, mint egy évvel korábban -, és bár a pillanatnyi visszaesés még kiegyenlítődhet, az már biztosnak látszik, hogy véget ért az elmúlt évek dinamikus növekedése”.

A cikkben az MTI szemléje szerint az is szerepel, hogy az idei, nagyjából 12 ezer 700 átadás csúcsot dönthet, „jövőre viszont már a felére eshet vissza az újlakás-átadások száma. Az építési költségek megugrása, illetve a 2020-tól ismét 27 százalékos újlakás-áfa miatt további árnövekedésre kell számítani a piacon. 2021-es átadással jelenleg nagyjából 880 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet bevezetőárú lakást venni Budapesten.”

Ugyanakkor „visszaesett az újlakás-projektek száma a fővárosban és a megyeszékhelyeken is az idén az első fél évben” – és ez a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 százalékos áfakulcs kivezetésével magyarázható.” Épp ezért a gyártók egy része azonban 2020-ra némi visszaeséssel számol, részben a magas lakásfejlesztői kínálati árak keresletcsökkentő hatása miatt.

A szövetség közleményében úgy vélte, hogy az újlakásépítés volumenének megtartása érdekében a kormánynak a falvakban bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellett érdemes lenne kialakítania egy speciális, megyeszékhelyekre vonatkozó lakásépítési, épületenergetikai korszerűsítési ösztönzőt is. Példaként említették erre a részleges áfa-visszatérítést számla ellenében.

Figyelmébe ajánljuk