Augusztustól 15 százalékra nő a kötelező akciózás mértéke - itt a lista, mire vonatkozik

  • narancs.hu
  • 2023. július 31.

Belpol

A kormány az árstop kivezetése után is megvédi a csirkefarhátat.

Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az élelmiszerek kötelező akciózása június 1-jén indult. A kormány „az árverseny további fokozása érdekében” arról döntött, hogy augusztus 1-től másfélszeresére, 10 százalékról legalább 15 százalékra emeli a kötelező bolti akciózás mértékét, a másfél éve működő élelmiszer-árstopot pedig úgy vezetik ki, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed.

Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is a kormány álltak szabályozott áron lesznek megvásárolhatók. A GFM felsorolása szerint a kötelező akciózás jelenleg is kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztesárukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra.

Augusztustól a kötelező jelleggel akciósan kell árusítani továbbá

  • a kristálycukrot
  • a búzafinomlisztet,
  • a napraforgó étolajat,
  • a házi sertés combot,
  • a csirkemellet és csirkefarhátat,
  • a 2,8 százalékos UHT tejet,
  • a tojást,
  • valamint az étkezési burgonyát, kivéve az újburgonyát. 

A kormány döntése értelmében tehát a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15 százalékra emelkedik, a kötelező akciózási szabályok pedig a korábbi 8 árstopos termékfajtára is kiterjednek. Heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Ráadásul átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk