Egy átlagos magyar 40 ezer forint mínuszban zárja a hónapot

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Gazdaság

A lakossági folyószámlahitel-állomány teljes összege már meghaladta a 250 milliárd forintot.

A magyar bankszámlatulajdonosok egyre nagyobb része nem jön ki a hónap végéig a fizetéséből, az elmúlt egy évben pedig ismét nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állomány, aminek teljes összege már meghaladta a 250 milliárd forintot – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint itthon nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van, ezekre érkezik jövedelem, az ügyfelek ezekhez igényelhetnek folyószámlahitelt. Az MNB arról nem közöl adatot, hogy hány lakossági bankszámlához kértek folyószámlahitel-keretet, de a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott, vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén.

Ez egy átlagos bankszámlára vetítve csaknem 40 ezer forintos mínusz a hónap végén.

A portál ezzel kapcsolatban megjegyzi, a szórás természetesen hatalmas, hiszen sokaknak nincs hitelkeretük, vagy nem is használják, mások pedig ennél jóval nagyobb tartozást görgetnek maguk előtt. Bár a folyószámlahitel nagyon kényelmes, jellemzően drága: 25 százalékos átlagos kamattal adják a bankok, de gyakoriak az ennél jóval magasabb, 35-40 százalékos kamatok, 40-50 százalék közötti THM-ek is, így azoknak a legsúlyosabb a pénzügyi helyzetük, akiknek folyamatosan mínuszban van a számlájuk és a havi fizetésük sem hozza pluszba az egyenlegüket.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az olyan intézkedések, mint 2022 februárjában a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz jelentős mértékben csökkentette az állandósult adósságokat, ekkor hirtelen 30 milliárd forintnyi folyószámlahitel tűnt el. Igaz, azóta újra ugyanolyan mínuszban járnak a számlák, mint a másfél évvel ezelőtti osztogatás előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?