A munkavállalók fele 15 millió forint lakáshitelt sem tud felvenni

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 27.

Gazdaság

A bérek dinamikusan nőttek, de a kamatok és az ingatlanárak is, az átlagbérből 30 négyzetméter garzon se jön ki.

A reálbérek csökkentek, a kamatok és a lakásárak viszont emelkedtek az elmúlt időszakban, aminek az lett a következménye, hogy az átlagbér vagy a mediánbér hiába emelkedett, abból nagyjából akkora lakáshitelre futja, amiből egy szakadt pesti garzon jöhet ki. A KSH adatai szerint júniusban a bruttó átlagbér 567 ezer, a nettó 377 ezer forint volt. Ez a négy évvel korábbihoz képest 60 százalékos növekedés, ami nagyon jól néz ki papíron. Ám ha azt nézzük, mekkora hitelre lennénk jogosultak ekkora jövedelem mellett, és az a hitel mire lenne elég, már más a helyzet, írja az Index.

A szabályok szerint a lakáshitel havi törlesztője nem lehet több, mint a nettó bér 60 százaléka. A kamatok folyamatos emelkedése miatt a hitelek borzasztóan megdrágultak, így két éve 282 ezer forint nettó átlagbér mellett 23,7 millió forint hitelösszeg felvétele volt lehetséges, addig a mostani 377 ezer forint nettó bér már csak 22,3 millió forint felvételét teszi lehetővé. Vagyis másfél millió forinttal kevesebb hitelből gazdálkodhatunk átlagbér mellett. 

Távlatosan ugyanakkor jelentős a bővülés: 2019 márciusában az akkori 236 ezer forint nettó átlagbér még 18,2 millió forint hitel finanszírozására volt elegendő, vagyis a négyéves növekedés így 22,5 százalékos. A legrosszabbul 2022 szeptemberében jártak a magyarok: akkor a 325 ezer forint átlagbér mindössze 20,3 millió forint hitel felvételére volt elég. Azért mielőtt tapsikolnánk, hogy milyen jó, érdemes összevetni az ingatlanárakat is: a 2019-es 18,2 millió forint hitel önrésszel kiegészítve 31 négyzetméteres használt lakásra volt elég Budapesten, most pedig már csak 26 négyzetméter jön ki belőle.

A mediánbér esetében még rosszabb a helyzet. A 312 ezer forint mediánbér mellett 18,5 millió forint hitel jöhet szóba, amiből 21,6 négyzetméteres lakás jön ki. Négy éve 185 ezer forint volt a mediánbér, a növekedés tehát 70 százalékos. Az ingatlanárak azonban ennél is dinamikusabban nőttek, hiszen a 2019-es 14,5 millió forint hitel 24,3 négyzetméteres lakásra lett volna elég. Azt is látni kell, hogy a munkavállalók fele nem keresi meg a havi 312 ezer forintot sem. Ők tehát nem jogosultak még 15 millió forintot meghaladó hitelre sem.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?