Eladják az oroszok a Dunaferrt?

  • narancs.hu
  • 2020. december 5.

Gazdaság

A Portfolio egy belső levél alapján arról ír, hogy az orosz tulajdonos befektetőkkel tárgyal a cégcsoport esetleges eladásáról. 

„Az orosz partner jelenleg is több stratégiai befektetővel tárgyal, akik készek számításba venni a Dunaferrt vertikálisan integrált cégcsoportjuk részeként”

– áll a vállalat vezetősége nevében kiküldött, aláírás nélküli levélben, amit a Porfolio szerzett meg.

A portál információi szerint egy ukrán kisebbségi érdekcsoport részéről érte támadás a céget, a vezetés szerint ez nagy károkat okoz. Mint írják, december 3-ára összehívott közgyülés határozatképtelen volt, mert a 99,63 százalékos tulajdoni aránnyal rendelkező nagytulajdonos (Steelhold Limited, amelyen keresztül kötődik az ISZD Donbasszhoz, s így az orosz állami fejlesztési bankhoz, a Vynyesekonombankhoz) nem jelent meg, azt azonban nem tudja az általuk megbízott cégvezetés, hogy miért maradtak ismét távol. 

A menedzsment szerint a támadás következtében „a Dunaferr pénzügyi helyzete még súlyosabbá vált”, ugyanakkor a 2019-es és a 2020-as számok elfogadott beszámoló hiányában nem ismertek. Viszont az akció miatt megijedtek a hitelezők, többen lenullázták a cég hitelkeretét, a vásárlók sem mernek megrendeléseket leadni, és nem hajlandók előleget adni. A társaság a korábban elért 60 százalékos szinten sem tudja kihasználni a kapacitásait, a javuló feltételek ellenére sem. „A decemberi termelésünket így újabb veszély fenyegeti az alapanyagok hiánya miatt” – fogalmaz a menedzsment. 

A Narancs.hu még májusban írt róla, hogy az állam és Mészáros Lőrinc is szemet vetett a vasműre.

Figyelmébe ajánljuk