Eladta román leányvállalatát az OTP

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 30.

Gazdaság

Nem sikerült elérni az optimális piaci részesedést, ezért inkább eladták a leánybankot. 

Az OTP Csoport lezárta az OTP Bank Románia és további romániai leányvállalatainak értékesítését a vevő Banca Transilvaniával (BT) – közölte a pénzintézet kedden. A tranzakciót a román versenyhivatal és a Román Nemzeti Bank is jóváhagyta. Az OTP Asset Management Banca Transilvania általi megvásárlása a végső engedélyeztetési folyamatban van.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta: az OTP Csoport elsődleges stratégiai célja, hogy organikus növekedés és akvizíciók révén növelje piaci részesedését a kelet-közép-európai régióban, illetve újabban Közép-Ázsiában. Ezt a stratégiát követték az elmúlt húsz évben Romániában is, de nem sikerült elérniük az optimális piaci részesedést, így a vezetőség döntésének értelmében értékesítették ezt a leánybankot. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a csoport olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben hangsúlyos jelenlétet tud kiépíteni – tette hozzá.

Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egymás követő integrációk hozzájárultak ahhoz, hogy egyedi képességeket építsenek ki és a román piac vezetőjévé váljanak. A csoport stratégiája, hogy vezető pozíciót szerezzen minden olyan üzleti szegmensben, amelyben tevékenykedik. A végrehajtott lépés tovább segíti ezt.

A közleményben felidézik: az OTP Csoport és a Banca Transilvania idén februárban jelentette be a tranzakcióval kapcsolatos megállapodás aláírását. A BT által megvásárolt további leányvállalatok az OTP Leasing Románia, az OTP Asset Management Románia, az OTP Factoring Románia, az OTP Consulting Románia, az OTP Advisors Románia és az OTP Bank Foundation Románia.

Az OTP Csoport és a Banca Transilvania közötti tranzakció lezárását követően a BT megkezdi az OTP Bank Románia és a román leányvállalatok integrációját. Az OTP Asset Management társaság adásvételének zárására a vonatkozó hatósági engedély kiadását követően egy későbbi időpontban kerül sor, melyet a Banca Transilvania Csoportba való integrációja követi egy szintén későbbi időpontban – írták.

A zárás és a két entitás integrációja közötti átmeneti időszakban a két bank különálló szervezetként fog működni. Ez az időszak nem hoz azonnali változásokat az ügyfelek számára, így minden szolgáltatással, termékkel, tanácsadással és művelettel kapcsolatban továbbra is az OTP Bank Románia és a leányvállalatok munkatársaihoz fordulhatnak. Az ügyfelek folyamatosan tájékoztatást kapnak az integráció fejleményeiről.

A Banca Transilvania fenntartja az OTP Csoport Bethlen Gábor Alapkezelő felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait és az összes ügyfelét ugyanazokkal a feltételekkel fogja kiszolgálni, mint eddig, beleértve a kétnyelvű kiszolgálást azokon a területeken, ahol erre szükség van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk