A pesszimistákat igazolja a friss GDP-adat

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Gazdaság

Az áprilisi–júniusi adat szerint gyöngébben teljesített a magyar gazdaság, mint az év elején.

A hvg.hu szerint a legrosszabb várakozásokat igazolja a GDP-re vonatkozó legfrissebb adat, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal adott ki, mert az derül ki belőle, hogy gyöngébben teljesített a magyar gazdaság április–júniusban, mint az év elején.

A magyar gazdasági teljesítmény 1,5 százalékkal volt nagyobb az idei második negyedévben, mint tavaly ilyenkor, a januártól márciusig tartó időszakhoz képest pedig 0,2 százalékos csökkenést mért a KSH.

Az adatok alapján a fogyasztás nem nagyon pörög, az ipar teljesítménye gyönge, és az még nem látszik, hogy az aszály mennyire fogja rontani az éves teljesítményt. 

Az a korábbi információk alapján látszott, hogy az ipar gondban van, áprilisban is, májusban is gyöngébb volt, mint egy éve. Az akkugyártás áprilisban 23, májusban 32 százalékos csökkenést könyvelt el, a járműipar teljesítménye áprilisban még 7 százalékkal nőtt, májusban 14,5 százalékkal visszaesett. A nagyberuházásokra szánt uniós pénzek zárolását nem oldották fel, így az építőipar sem boldogul. 

A hírportál emlékeztet, hogy az elemzők korábban 1,8–2,5 százalék közötti éves növekedésre és fél százalék körüli negyedéves pluszra számítottak, tizenegy megkérdezett elemző közül csak kettő jósolt olyan rossz eredményt, mint ami végül teljesült. Az 1,5 százalék ugyan pozitív érték, de a tavaly ilyenkori viszonyítási alap nagyon rossz volt: 2023 második negyedévében 2,4 százalékos visszaesést élt át az ország gazdasága, ahhoz képest ez a mostani gyenge teljesítmény is javulásnak számított.

A kormány eredetileg idén 4 százalékos gazdasági növekedést remélt, de most már – legalábbis a hvg.hu szerint – próbál úgy tenni, mintha ilyesmi nem hangzott volna el. 

Nagy Márton mindenesetre most szóba hozta a 4 százalékot.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI írása szerint úgy kommentálta a GDP-adatokat, hogy a gazdasági növekedés a második negyedévben az előzetes várakozásoknál alacsonyabb volt, de ez külső tényezőkre vezethető vissza. A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, a GDP visszapattanását – az export gyengélkedése miatt – az ipar hátráltatja.

A kormány várakozásai szerint az amerikai elnökválasztás után, ősszel már nem háborús, hanem olyan „békeköltségvetést” tud az Országgyűlés elé terjeszteni, amely a kis- és középvállalkozásokat és a családokat célzó akcióterveken keresztül gyors lökést ad majd a gazdaságnak, elősegítve a 4 százalékos GDP-növekedést, amelynek jövő évi elérésében a kormány továbbra is bízik.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk