Európát gabonaválság fenyegeti, az oroszok közben több tízezer tonnát lopnak Ukrajnából

  • narancs.hu
  • 2022. június 19.

Gazdaság

A Donyec-medencében lévő Luhanszk megye magtáraiból 15 ezer tonna napraforgót és 10 ezer tonna gabonát vittek ki a megszállók.

Gabonaválság, kenyérkrízis – hangzanak az ijesztőbbnél ijesztőbb szalagcímek az oroszok által indított háború miatt. Az ukrán mezőgazdaság ellehetetlenülése nemcsak Európát, hanem Magyarországot is fenyegeti.

Eközben az orosz hadsereg hazalopja Ukrajnából az agrártermékeket. A Donyec-medencében lévő Luhanszk megye magtáraiból 15 ezer tonna napraforgót és 10 ezer tonna gabonát vittek ki az orosz megszállók – közölte vasárnap Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója.

A tisztségviselő arról is beszámolt, hogy a térség orosz megszállás alá került részein az orosz hatóságok a lopáson felül más módszerekkel is gyűjtenek be gabonát a következő vetési időszakra, kedvezőnek mondott vásárlási árat kínálva a gazdáknak: tonnánként 8 ezer orosz rubelt (54 ezer forint), míg az ukrán állam 8,6 ezer hrivnyát (111 ezer forint) fizetett korábban ugyanezért.

"Gyakorlatilag a termelőknek a gabona mostani, valós árának mindössze harminc százalékát fizetik, ráadásul rubelben. A szakértők azt mondják, hogy ennyiből lehetetlen fedezni a jövő évi termést biztosító vetést" – fűzte hozzá a kormányzó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk