Fél százalékpontos kamatemelést jelentett be az Európai Központi Bank

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Gazdaság

Nyolc év után emelt kamatot.

Fél százalékponttal növelte a kamatok szintjét az Európai Központi Bank (EKB) – írta meg többek között a Telex a szervezet közleményére hivatkozva. Az EKB ezzel elismerte: az euróövezetben is tomboló infláció megállítását fontosabbnak tartja, mint a kontinens gazdasági növekedésének fenntartását.

A kamatemeléssel mínusz fél százalékról nulla százalékra növekszik az irányadó betéti kamatláb, a refinanszírozási kamatláb pedig nulláról fél százalékra nő. Az bank ezzel a nyolcéves, rekordalacsony kamatpolitikáján változtat, ráadásul a korábban várt negyed százalékpontos emelés duplájával.

A Magyar Nemzeti Bank már tavaly ősszel kamatemelésbe kezdett, jelenleg 9,75 százaléknál tartanak, az amerikai jegybankként működő Fed pedig éppen 1,75 százalékos kamatlábat tart fenn.

Az EKB vezetése azt is belengette, hogy szeptember nyolcadikai következő ülésükön újabb emelésről dönthetnek. A mostani ülésen a kamatemelés mellett arról is döntés született, hogy az EKB a 19 országot magába tömörítő eurózóna eladósodottabb országainak extra segítséget nyújt hiteleik törlesztéséhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk