Jók a kísérleti eredmények, akár már januárban lehet vakcina

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Gazdaság

De a kísérletek még a korai fázisban vannak, nem tudni, milyen hatása lesz a szernek, ha nagy tömegeknek adják be.

A kísérletekhez jelentkező önkéntesek jól reagálnak a szerre, biztató eredményei vannak egy amerikai cégnek. Az amerikai Moderna orvosvezetője, Tal Zaks azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy legkorábban januárban akár már lehet is oltani az embereket, addig akár el is készülhet a vakcina.

Az amerikai Massachusetts államban található Moderna az egyik olyan cég, amely a járvány megfékezését szolgáló, immunitást adó vakcina előállításán dolgozik. A WHO nyilvántartása szerint az USA-ban még két laboratóriumban és a brit Oxfordi Egyetemen folynak hasonló kutatások, illetve Kínában négy helyen is.

Több tucat önkéntesnek adta be a szert, és nyolc esetben azt tapasztalták, hogy az alanyok szervezete olyan nagy mennyiségben kezdett ellenanyagot termelni, hogy az meghaladja a természetes úton meggyógyultak szervezetében mért szintet.

Nagy kérdés, hogyan tovább, ugyanis normális körülmények között a kísérletezésnek több szakasza van: garantálni kell, hogy a szer valóban hatékony az emberek nagy többségénél, illetve minimalizálni kell a mellékhatásokat. Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatala engedélyezte a társaságnak a 2. fázisú vizsgálatok megkezdését, amelyekben általában több száz ember vesz részt, a Moderna pedig júliusban tervezi elindítani 3. fázisú vizsgálatokat, amely során már több ezer alanyt vonnak be.

Bár Zaks optimista, amikor pontos becslést kértek tőle, hogy mikorra kerülhet forgalomba a szer, már azt nyilatkozta, hogy valamikor 2021 januárja és júniusa között.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.