Jövőre már nem kell adót fizetnie Schmidt Mária és Mészáros Lőrinc közös cégének
DMARC20171020014_top_story_lead.jpg

Jövőre már nem kell adót fizetnie Schmidt Mária és Mészáros Lőrinc közös cégének

  • narancs.hu
  • 2018. december 27.

Gazdaság

Amiben tulajdonos az LMP-s Ungár Péter is.

Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.  tájékoztatása szerint a társaság a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV)  vételi kérelmének megfelelően NAV a társaságot szabályozott ingatlanbefektetési társaságként 2018. december 31-i hatállyal nyilvántartásba vette, írja a Portfolio. Mindez azt jelenti, hogy a társaságnak (melynek fő tulajdonosai Schmidt Mária, Ungár Péter és Mészáros Lőrinc), jövőre már nem kell társasági adót és helyi iparűzési adót fizetnie, ráadásul ingatlanszerzéseit kedvezményes, csupán 2 százalékos illeték terheli. Mindez nagy segítség egy többmilliárdos ingatlancég esetében. Mindezért cserébe olyan feltételeket kell teljesíteni, ami nem esik Schmidték nehezére. A cég ugyanis már évtizedek óta a tőzsdén van, a 25 százalékos közkézhányadra vonatkozó feltétel adott esetben könnyen megkerülhető „barátok“ segítségével. Az 5 milliárdos tőkefeltétel sem akadály a cégnek ahogyan nyilván az sem, hogy mostantól  az eredmény legalább 90 százalékát ki kell fizetni osztalékként.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.