Kormány: megvan az alku a 200 ezres minimálbérről

  • narancs.hu
  • 2021. november 3.

Gazdaság

Már csak véglegesíteni kell a megállapodást. 

A legfőbb pontokban kompromisszum született a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának november 3-i ülésén, így jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és bruttó 260 ezer forintra a garantált bérminimum - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

"A foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják" - teszi hozzá a minisztériumi közlemény.

A megállapodás-tervezet szerint a kormány a mindenkori termelékenység, versenyképesség és gazdasági növekedés függvényében, a költségvetés teherbíró-képességére tekintettel folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását.

A felek ajánlásként fogalmaznák meg, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben. Minden vállalkozást üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják.

A minimálbér bruttó összege jelenleg 167 400 forint, a garantált bérminimum 219 ezer forint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk