Lekörözték Paksot a hazai naperőművek

  • narancs.hu
  • 2023. február 26.

Gazdaság

Rekordot döntött a magyarországi napenergia-termelés, és még csak most jön a tavasz és a nyár.

Ismét rekordot döntött a magyarországi ipari méretű naperőművek termelése: február 21-én kedden dél körül 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os teljes beépített kapacitása, illetve elektromos összteljesítménye – írja a Portfólió.

A napenergia-termelési csúcsdöntés az alig néhány nappal korábban, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW-os termelési rekordot adta át a múltnak, illetve emelte meg 77 megawattal, miután az közel 100 MW-tal múlta felül a korábbi, 2022. júliusi 1859,2 MW-os rekordot. A Mavir közlése szerint a mostani rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, részben szélenergiából fedeztük. Az időszak során a teljes megújuló termelésnek a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés.

Mindemellett az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, vagyis az egyébként éves szinten villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedező Magyarország erre az időre nettó exportőri pozícióba került 15 és 355 MW közötti nagyságrendben. A Paksi Atomerőmű II. számú blokkján egyébként február 16. óta tervszerű megelőző karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.

A következő hónapokban várhatóan újabb napenergia-termelési rekordok születnek: bővül a kapacitás, és a nap is magasabb pályára kerül. Logikus, hogy a naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb. Februárban az átlagos kihasználtság jóval elmarad az éves értéktől is, vagyis a napenergia-termelési rekord borítékolhatóan abban az elméleti esetben is többször megdőlne a tavaszi-nyári időszakban, ha a naperőmű-kapacitás nem bővülne tovább.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk