Mészáros Lőrinc vagyona 105 milliárd forint a Forbes szerint
Mészáros Lőrinc a lemenő nap aranyló fényében

Mészáros Lőrinc vagyona 105 milliárd forint a Forbes szerint

  • narancs.hu
  • 2017. október 31.

Gazdaság

Tavaly még csak 35 milliárdja lehetett a felcsúti csodaembernek.

Megjelent a Frobes leggazdagabb magyarokat tartalmazó listája, e szerint pedig Orbán Viktor jóbarátja, Mészáros Lőrinc gazdagodott a legjobban 2017-ben. A volt gázszerelőnek 2010 előtt még csak egy cége volt, most már 121 van a birtokában. A lap szerint Mészáros idén heti átlag két céggel gyarapodott: 82 vállalkozást alapított, többet pedig felvásárolt. Egy évvel ezelőtt még csak 35 milliárdra becsülték Mészáros vagyonát, idén már 105 milliárdra.

Tavasszal hasonlóra jutott a napi.hu TOP 100 kiadványa is: ők 2016-ban 23,8 milliárdra becsülték Mészáros vagyonát, idén viszont már 120 milliárdra.

Az Orbán-család jóbarátja elsősorban közbeszerzéseknek köszönheti gyarapodását, ebből több mint 240 milliárd bevétele származott (ennek egy része konzorciumi partnereihez került), de tízmilliárdos nagyságrendben kapott közvetlen és közvetett (pl. állami hirdetések) állami támogatást is. A felcsúti csodaember birodalma szinte minden iparágban jelen van, emlékeztet a Forbes. A cégháló borászattól, az építőiparon, az ingatlanfejlesztésen át egészen az agráriumig terjeszkedik, de jelen van a pénzügyi világban, a médiában (tv, több száz újság) és a turizmusban is.

Vagyona Mészárost a napi.hu listáján az 5. helyre repítette, a Forbsnál meg kel elégednie a 8. hellyel.

A leggazdagabb magyar továbbra is az OTP-vezér Csányi Sándor (294 milliárd), akit Demján Sándor (192 milliárd) és Gattyán György (188 milliárd) követ. Mészáros előtt van a listán Széles Gábor (147 milliárd), Veres Tibor (140 milliárd), Bige László (120 milliárd) és Felcsuti Zsolt is (112 milliárd).

A felcsúti polgármestert az viszont vigasztalhatja, hogy a többi NER-milliárdos mögötte helyezkedik el. Szijj László vagyonát 105, Andy Vajnáét 62, Garancsi Istvánét pedig 48 milliárdra becsülte a lap.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?