Most épp olcsóbban adják a magyar lisztet Hollandiában, mint itthon

  • narancs.hu
  • 2022. április 17.

Gazdaság

Egy venlói üzletben 188 forint a magyar címkéjű liszt kilónkénti ára, itthon 203 forinton rögzítette a kormány.

Hollandiában, Venlóban élő olvasójától kapott fotót tett közzé az Index, a képen az látható, hogy egy ottani szupermarketben a Magyarországról származó búzafinomlisztet 4 kilós kiszerelésben 2 eurórért adják. 

Ha a kilós árat nézzük, a fél euró mostani árfolyammal számolva 188 forint, miközben Magyarországon a finomliszt ára 200 forint felett jár.

Az Index a Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozik, a KSH adatai szerint a liszt ára 2018 végén 150 forint alatt volt, idén januárban viszont már 242 forintig nőtt. A kormány februárban döntött úgy, hogy több élelmiszer – köztük a búzafinomliszt – árát tavaly októberi szinten rögzíti hatóságilag.

Az intézkedés egy kilogramm kristálycukor árát 261 forinton, a sertéscombét 1420 forinton, a csirkemellfiléét 1600 forinton, a csirke far-hátét 293 forinton, a napraforgó-étolajét 713 forinton, a finomlisztét pedig 203 forinton maximálta.

Az Index szerint a magyar liszt tőlünk ezer kilométerre a holland áfa miatt lehet olcsóbb. Abban az országban 21 és 9 százalékos az általános forgalmi adó kulcsa, nálunk 27 százalékos, a legmagasabb az Európai Unióban.

A fotóról nem derült ki, hogy a liszt akciós volt-e a boltban, és azt sem hasonlították össze, hogy más termékek esetében is olcsóbb-e a holland ár a magyarnál.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk