Nagy Márton: Nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése

  • narancs.hu
  • 2024. április 19.

Gazdaság

Jövő héten ül össze kormány, hogy megvitassák, szükséges-e a beavatkozás.

Jövő héten ül össze a kormány, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében péntektől heti rendszereséggel közzéteszi új statisztikai gyűjtését a régiós üzemanyagárakról. A friss számok alapján elmondható, hogy a hazai üzemanyagárak a környező térség átlagárai felett vannak. Nagy Márton elmondta, hogy az üzemanyagárakról készített statisztikákat a KHS uniós adatok alapján állítja össze, kivéve Szerbia esetében, ahol más gyűjtési módot alkalmaznak, mivel ott nincsenek ilyen statisztikák.

A miniszter tájékoztatása szerint a benzinnél 3,2 százalékos, a gázolajnál 5 százalékos eltérés látszik, ami a benzinnél 20, a gázolajnál pedig 30 forintot jelent.

Nagy Márton bejelentette, hogy a jövő héten összeül kormány, hogy megvizsgálják, szükséges-e beavatkozni annak érdekében, hogy a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodást erősebben nyomatékosítsa. Ez arról szól, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. „A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz, további részleteket azonban nem akart közölni a tárcavezető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk