Nálunk drágultak a legnagyobbat az ingatlanok az EU-s országok közül

  • narancs.hu
  • 2023. július 12.

Gazdaság

A legtöbb fiatalnak csak álom a saját lakás, évtizedekig gyűjtögethetik az önerőt.

Szigorodtak a hitelfelvételi szabályok, a kormány pedig szigorítja a a családtámogatások feltételeit, pedig úgy elszaladtak a lakásárak Magyarországon, hogy egy fiatalnak jellemzően már tíz évig kell spórolnia csak ahhoz, hogy összerakja a lakáshitelhez szükséges önerőt – derül ki a Nemzeti Bank elemzéséből, amit az RTL.hu ismertet.

Az ingatlanok ára az Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, 2015-óta a 256 százalékára. A legtöbb nyugat-európai országban a 2015-ös ár 100-150 százalékán forognak a lakóingatlanok. 

Magyarországon extrém magas, 92 százalékos a saját tulajdonú ingatlanban lakók aránya, és nagyon drága bérelni.

Szinte lehetetlen önerőre összegyűjteni egy fiatalnak, ha nem örököl vagy nem jut nagyobb összeghez. Egy lakás megvásárlásához az MNB most minimum 20 százalékos önerőt ír elő, de jellemzően legalább 25 százalékot kell a fiatalnak letenni az asztalra ahhoz, hogy a kezdeti költségekkel – illeték, ügyvédi díjak, közvetítői jutalékok – együtt hozzájuthasson a kiszemelt ingatlanhoz.

Az sem segít rajuk, hogy Magyarországon az első lakásukat vásárló fiatalokra ugyanolyan előírások vonatkoznak most, mint minden más jelzálogadósra. Pedig jellemzően annál korábban vállalnak a fiatalok gyereket, minél hamarabb biztos lakhatáshoz jutnak.

A jegybank szakértői is lazításokat javasolnak: csökkenteni lehetne a fiatal lakásvásárlók számára az önerő előírást, hiszen az 5-10 százalékponttal magasabb hitelfedezeti arány az eddigi felére vagy háromnegyedére csökkenthetné az önerő előteremtéséhez szükséges időt. A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabályokon is lehetne enyhíteni, mivel a fiatalok jellemzően később többet keresnek, ahogy tapasztalatot szereznek a munkaerőpiacon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk