Naponta 5,8 millió köbméterrel több földgázt is küldhet Magyarországra a Gazprom

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 31.

Gazdaság

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be ma, a plusz mennyiségi lehetőség egyelőre két hónapra vonatkozik. 

„Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül” – jelentette be Szijjártó Péter szerdán a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter Prágából, az EU-tagországok külügyminiszterei informális találkozójáról jelentkezett be, és azt mondta, augusztusban a hosszútávú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.

Hozzátette: Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával.

A külügyminiszter videóbejelentkezésében azt is bejelentette, hogy nem lesz általános vízumtilalom az orosz állampolgárokkal szemben az Európai Unióban:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk