Nem fizet alvállalkozóinak Mészáros Lőrinc cége

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Gazdaság

A Szabad Európa úgy tudja, egy vasúti fejlesztésen dolgozó több kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe. 

Számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután két hete közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy uniós beruházás keretében – írja a Szabad Európa

A lap birtokába jutott február közepi, az alvállalkozóknak küldött levélben az Alépítmény-Hálózat Kft. jogásza arról írt, hogy "a GSM-R azon szakaszainak finanszírozása, amelyek forrása IKOP, felfüggesztésre került", ezért az alvállalkozók a munkavégzést azonnali hatállyal szüntessétek be mindaddig, amíg a projekt finanszírozása megoldódik. 

A GSM-R program keretében a közbeszerzési kiírás szerint 58,85 milliárd forint értékben 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítik és látják el többek között a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel. A  fejlesztést részben az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból valósítják meg, a szerződést 2018. július 2-án írták alá, vagyis a beruházás még a 2014–2021-es uniós költségvetés része (és ezért még az idén be is kellene fejezni).

A tender nyertese az R-Kord Kft. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma lett a még elinduló T-Systems Magyarországgal szemben, a tényleges munkák jelentős részét alvállalkozók végzik, az Alépítmény-Hálózat maga is alvállalkozó, de számos kis céggel állnak szerződéses kapcsolatban, a vasútvonalak mentén jellemzően ezek dolgoznak.

Az R-Kord Kft. a V-Híd-csoport tagja, vagyis Mészáros Lőrinc tulajdonában áll, a lap információi szerint a munkák és a kifizetések felfüggesztésével több, a kivitelezésen dolgozó kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe. A Szabad Európa úgy tudja, van olyan cég, amely hitelt vett fel, hogy fizetni tudja az alkalmazottait, más már elbocsátásokra kényszerült, és olyan cég is van, amelyik lízingelt gépparkját veszítheti el, ha nagyon gyorsan nem jut a pénzéhez. A lap szerint már tavaly is előfordult, hogy nem fizettek egyes kivitelezőknek.

A lap úgy tudja, a fővállalkozó arra hivatkozik, hogy az állam neki sem fizet. A kormány tavaly szeptemberben hirdetett kifizetési stopot az állami kötelezettségvállalások nagy részére, de ezt elvileg október végén feloldották.

Az Alépítmény-Hálózat a cégadatok szerint független cég, de a szakmában elterjedt vélemény szerint valójában erősen Mészáros Lőrinc V-Hídjához köthető. A cég tulajdonosa az a Berki Zsolt, aki az egyik főszereplője a 2022-es választási kampányt felvezető "városháza-gate-nek", vagyis annak a lejárató kampánynak, amelynek során Karácsony Gergelyt azzal vádolta meg a kormánysajtó, hogy el akarja adni a városházát külföldi befektetőknek.

Az R-Kord sajtóosztálya csak annyit közölt: „Az R-Kord Kft. kivitelezőként semmilyen projektről nem adhat tájékoztatást, ugyanis minden vállalkozási szerződésben nyilatkozati tilalmat köt ki a megrendelő. Az arra vonatkozó kérdése pedig teljesen irreleváns, hogy a V-Híd Zrt.-nek mennyi tartaléka van, hiszen a V-Híd Zrt. semmilyen módon nem kapcsolódik a GSM-R fejlesztési programhoz.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk