Palkovics mentőcsomagot jelentett be: szeptember 30-ra halasztják az adóbevallások leadását, nyelvvizsga nélkül is lehet diploma

  • narancs.hu
  • 2020. április 7.

Gazdaság

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője bemutatta, hogyan akarják Orbánék megmenteni a magyar cégeket és munkahelyeket.

"Emberpróbáló, nehéz időket élünk, ami kárt tud okozni a gazdaságban is" - kezdte bejelentését Palkovics László, aki azt mondta, hogy a kár minimalizálására törekednek, illetve azt célozzák, hogy a "háború után" talpra állítsák a gazdaságot.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, hogy kibontsa a kormány akciótervének részleteit. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, olyan akciótervet dolgoztak ki, amelynek keretében a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át. Ennek jegyében eltérnek az idei költségvetéstől: a hiányt 2,7 százalékra emelik 1 százalékról.

Palkovics azt mondta kedden, arra törekednek, hogy ne növeljék a magyar gazdaság kitettségét, lehetőleg nem akarnak kívülről segítséget kérni, mert ez az ellenáló gazdaság titka. "Ha van munka, minden van" - fejtegette Palkovics, aki szerint most sem a segélyekre alapoznak, hanem a munkahelyteremtésre, illetve a munkahelyek megtartására.

Ezért a következőket lépik:

  1. A magyar állam 70 százalékban átvállalja a bérköltségeket három hónapra, de a munkavállalók ez idő alatt nem otthon lennének, hanem például oktatáson vagy rövidített munkaidőben dolgoznak. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha egy cég a munkaterhelésének 15-50 százalékát elveszíti. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el.
  2. A kutatásfejlesztési kapacitásokat fenn akarját tartani: három hónapig a mérnököknél, kutatóknál a kormány átvállalja a bér 40 százalékát.
  3. A szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal csökkentik július 1-től - ezt már korábban jelezték, de az ellenzék azt állította, hogy ezt nem vezetik be, Palkovics László szerint tartják magukat az ígéretükhöz.
  4. Elhalasztják szeptember 30-ra a különféle bevallások leadását, így az adóbevallásokat is.
  5. A betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehet nyújtani.
  6. 75 napról 30 napra csökken a visszaigényelt áfa visszafizetése. Ez a megbízható adósoknál 20 napra csökken.
  7. A fizetésnélküli szabadságon lévő dolgozók nem veszítik el a biztosítási jogviszonyukat, a munkaadók befizethetik helyettük az egészségügyi hozzájárulást.
  8. Digitális átképzési programokat indítanak az IT-szektor számára, a tandíj 95 százalékát átvállalja a kormány.
  9. Kamatmentes átképzési, felnőttképzési diákhitelt biztosítanak, a plafon 500 ezer forint.
  10. Nem kérnek idén nyelvvizsgát, a diplomát nélküle is kiadják annak a 75 ezer hallgatóknak, akiknek ebből korábban gondjuk volt.
  11. Felfüggesztik az idegenforgalmi adót december 31-ig, a turisztikai vállalkodások, vendéglátás számára felújítási alapot hoznak létre, 600 milliárd lesz erre.
  12. Létrehozták az Egészségügyi Innovációs Ügynökséget, amely a hazai gyógyszer- és gyógytermékipart támogatja.
  13. A kis-, közép- és nagyvállalatoknak tőkeprogramot hoznak létre, ahol az állam hitelgaranciát biztosít. Az alap 2000 milliárdos lesz, az állam 500 milliárdos hitelgaranciát nyújt.
  14. Végül megismételte Orbán tegnapi bejelentését, miszerint 2024-ig visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, azaz jövőre egy hétnyi pénzt kapnak pluszban az idősek, majd minden következő évben egy plusz hétnyi pénzt.

A tájékoztatója végén Palkovics egy kisebb politikai eszmefuttatást eresztett meg arról, hogy ez mennyire sikeres program lesz, szemben a 2008-as válásgkezeléssel, amikor a Gyurcsány-kabinet sikertelennek bizonyult szerinte.

Ugyanakkor a tajékoztatója során a miniszter több alkalommal is elmondta, Magyarország 2010 igazi "hi-tech országgá alakult", s most az a cél, hogy ezt a versenyelőnyt megőrizzük.

Figyelmébe ajánljuk