Orbán visszahozza a 13. havi nyugdíjat

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Belpol

A miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi akciótervvel rukkolt elő. Jövőre kezdik el visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat, igaz, 2024-re lesz ebből teljes havi összeg.

“A helyzet, amiben hirtelen találtuk magunkat, igazságtalan” - mondta Orbán Viktor hétfőn arra utalva, hogy az ország az utóbbi időben kezdett egyenesbe jönni gazdaságilag, amikor elérte Magyarországot is a járvány.

"Huszonhatodik nap. Valami készül" - írta ki 11 óra fele a Facebook-oldalára a kormányfő. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombati tájékoztatóján arról beszélt, hogy a kabinet 1345 milliárd forintos járványügyi alapot hoz létre, és ennek részeként a kereskedelmi láncokra, illetve a bankokra különadót vettnek ki. A miniszter akkor azt mondta, további részletekkel hétfőn a miniszterelnök, kedden pedig Palkovics László innovációs tárcavezető fog előállni. A hivatalos tájékoztatás szerint Orbán Viktor hétfőn délben teszi meg bejelentését.

A miniszterelnök hétfőn délben közölte: az a cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoz létre a kormány. Most jön a második üteme a kabinet akciótervének, később várhatóan bejelentik a harmadik ütemet is. A három szakasz a GDP 18-20 százalékát csoportosítja . Ennek jegyében eltérnek az idei költségvetéstől: a hiányt 2,7 százalékra emelik 1 százalékról.

A miniszterelnök által második szakasznak nevezett csomag főbb elemei:

  • Átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét abban az esetben, ha a munkavállalókat részmunkaidőben tudják csak foglalkoztatni. "Ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz" - állította Orbán.
  • 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak, hogy ezzel is munkahelyeket teremtsenek.
  • Újraindítananak számos ágazatot, amiket a járvány padlóra küldött, többek között a turizmust, kreatív ipart, mezőgazdaságot, filmipart.
  • Magyar vállalkozásoknak 2 ezer milliárd értékben garancia- és kamattámogatott hiteleket biztosítanak.
  • Visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Ezt lépcsőzetesen hozzák vissza: jövőre februárban egy hét plusz nyugdíjat kapnak, a következő években (2022, 2023, 2024) újabb és újabb hetekkel egészül ki a juttatás.

A kormányfő úgy fogalmazott, "10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel".

Orbán és miniszterei (Varga Mihály, Bártfai-Mager Andrea, Palkovics László) a bejelentéskor

Orbán és miniszterei (Varga Mihály, Bártfai-Mager Andrea, Palkovics László) a bejelentéskor

 

 

A miniszterelnök azt mondta, a következő időszakban Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter fog részleteket közölni az akcióterv második csomagjáról.

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk