Publicus: Továbbra is áruhiányt érzékelnek a vásárlók a hatósági áras termékekből

  • narancs.hu
  • 2023. április 14.

Gazdaság

Az inflációt is jóval erőteljesebbnek érzik a hivatalosnál.

Hónapról hónapra több pénzt költenek a munkavállalók és a nyugdíjasok élelmiszerre, az inaktívak viszont egyre kevesebbet – derül ki Publicus Research Népszavának készített felméréséből.

A december közepén zajlott adatfelvétel szerint a megkérdezettek átlagosan havi 101 ezer forintból vásároltak élelmiszert, április elején viszont már 105 ezer forintos havi kiadásról számoltak be.

Az aktív munkavállalók havi költése 111 ezer forintról 114 ezer forintra, a nyugdíjasoké pedig 81 ezer forintról 91 ezer forintra nőtt.

A KSH legutóbbi adatai alapján élelmiszerből ugyan 8,6 százalékkal kevesebbet tudtak eladni a boltok februárban, a vásárlók összességében mégis 121 milliárd forinttal több pénzt hagytak az élelmiszerüzletek pénztáraiban. Ezt a költési tempót azonban az inaktívak, azaz a valamilyen okból nem dolgozók (tanulók, háztartásbeliek) nem tudják tartani. Ők a Publicus mérése szerint egyre kevesebbet – decemberben még 95 ezer, április elején már csak 82 ezer forintot – költenek havonta élelmiszerre.

Eközben bár az emberek kezdenek hozzászokni a magas inflációhoz, azt jóval erőteljesebbnek érzik a hivatalosnál. A Publicus decemberi adatfelvételekor a megkérdezettek még úgy érzékelték, 77 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, április elején viszont már „csak” 65 százalékos drágulást vélelmeztek. A KSH ehhez képest márciusban 25,2 százalékos éves inflációt mért, ezen belül 42,6 százalékos élelmiszerár-drágulást.

A Publicus április eleji felmérése során a megkérdezettek decemberhez képest valamivel kisebb, ám még mindig jelentős arányban nyilatkoztak úgy, hogy egy hatósági áras terméket nem tudtak megvenni, mert nem volt a boltban. Decemberben a megkérdezettek 56 százaléka rendszeresen találkozott áruhiánnyal, 22 százalékukkal pedig előfordult már ilyesmi.

Április elején a vásárlók 43 százaléka számolt be rendszeres áruhiányról, 27 százaléka pedig időnkénti problémáról.

Az április elején még mindig áruhiányra panaszkodók kétharmada cukrot nem tudott venni, felük hiába kereste a tejet, harmaduk a lisztet, 30 százalékuk pedig az étolajat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk