Súlyosabb következményei lehetnek a járványnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk

  • narancs.hu
  • 2020. június 28.

Gazdaság

„Lefelé mutató kockázatok”.

Igazán mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság – írja a Porfrolio a JP Morgan az európai, a közép-keleti, valamint az afrikai gazdaságra vonatkozó kutatása nyomán. A bank elemzése szerint a legnagyobb visszaesést a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el a járvány miatti válságban.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalomban nem történt akkor visszaesés nálunk, mint más országokban, mert Magyarországon enyhébbek voltak a korlátozások. Ez már a fogyasztói bizalom tekiktetében nem mondható el, ugyanis a JP Morgan szerint ez nálunk esett vissza a legnagyobbat, viszont az építőipar kisebb csökkenéssel megúszta eddig a feltörekvő térség államaiban.

A pénzintézet elemzői szerint Magyarországon a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke, de ez még így is jobb, mint a 2009-es válság idején, amikor a kormány szigorításokkal súlyosbította a recessziót. A JP Morgan szerint idén akár 6,3 százalékkal is visszaeshet a magyar GDP, és „lefelé mutató kockázatok” övezik az előrejelzésüket, vagyik a korábban vártnál akár nagyobb recesszió is bekövetkezhet.

Neked ajánljuk