Tovább hasít SzerbiábanTiborcz István egykori cége

  • narancs.hu
  • 2020.08.17 15:44

Gazdaság

24 közvilágítási pályázatból, 22-t az Elios nyert meg.

Az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium.  írja a 444.hu a szerb N1 tényfeltáró videójára hivatkozva.

Szerbiában az utcai világítás korszerűsítése tavaly kezdődött meg, a folyamatban már induláskor ismerős cégek és módszerek köszöntek vissza, a Direkt36 már tavaly nyáron írt arról, legalább 8 milliárd forint értékben nyertek Szerbiában közvilágítási tendereket olyan konzorciumok, amelyeknek legalább egy tagja kötődik az Elioshoz.  Ráadásul a megbízások egy részét ezek a konzorciumok a szerb kormánypárthoz kötődő cégekkel együttműködve kapták meg.

A portál és a BIRN balkáni oknyomozó hálózat közös oknyomozásában arra jutott, hogy a pályázati feltételek az Elioshoz kötődő cégeknek kedveztek, és több esetben nem volt rajtuk kívül más jelentkező.Úgy tűnik, a folyamat azóta csak erősödött, hiszen a frissen publikált videóban már összesen 22 Elios-hoz köthető projektről van szó.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF már vizsgálta a korábban Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios magyar közvilágítási projektjeit, és arra a megállapításra jutott, hogy a beruházásoknál súlyos szabálytalanságok történtek, a céget fedező magyar kormány pedig a botrány csillapítása végett úgy döntött, hogy inkább lemond az Elios által elnyert közbeszerzésekre szánt 13 milliárd forintnyi uniós finanszírozásról, vagyis inkább a magyar adófizetők pénzéből fedezik ezt az összeget.

Ahhoz, hogy Tiborczéknak lejtsen a pálya, az államapparátus több szintjén is szemet kellett hunyni a szabálytalanságok felett: így a közbeszerzéseket kiíró és elbíráló önkormányzatoknál, és a helyhatóságokat ellenőrző minisztériumoknál, a települések pályázatát elbíráló Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, illetve az uniós források elköltését is vizsgáló intézményrendszer csúcsánál, a Miniszterelnökségnél. Hogy az önkormányzatok véletlenül se válasszanak ki mást, egy jól szervezett tanácsadó hálózat tagjaival kellett szerződniük a folyamat elejétől, onnan kezdve, hogy az uniós forrásért pályáztak a városok. Magát a pályázati kiírást is a be­adás előtt úgy módosította az irányító hatóság, hogy a keretrendszer is Tiborczéknak kedvezzen. Már az energetikai tanulmányok, a műszaki tervek és különböző háttértanulmányok is azt készítették elő, hogy az Elios legyen a befutó, majd ezekre ráerősített az általában a cég paramétereire kiírt közbeszerzés. A közbeszerzések előkészítését is a legtöbb esetben olyan cégek végezték, amelyek tudhattak arról, kit kellene előnyös helyzetbe hozni. Ezzel a tanácsadók arról is gondoskodhattak, hogy Tiborczék hozzáférjenek olyan bizalmas információkhoz, amelyekhez más pályázók nem; vagyis ezek a tanács­adók tudatában lehettek annak, hogy csalást készítenek elő, és hogy ők is ebből gazdagodnak.

A rendszer működéséről részletes írást közöltünk a Magyar Narancs print kiadásában.

Az elsötétített ország - Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

Alig volt olyan ellenzéki önkormányzati képviselő, aki időben tudhatta, hogy a városa Tiborcz Istvánékkal akar közvilágítást fejleszteni. A képviselő-testületek többsége nem szavazhatott arról, hogy kivel szerződjön a település, ők csak az eredményhirdetés után szembesültek az Elios győzelmével. Vagy még akkor sem.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.