Tízmillió euróért vásárolhatják ki Lázárék a Strabag üzletrészét a GYSEV-ből

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Gazdaság

A 24.hu értesülése szerint pontot tenne az osztrákokkal való politikai vita végére a minisztérium.

A 24.hu osztrák forrása szerint 10 millió eurós (nagyjából 3,7 milliárd forint) ajánlatot tett a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagjáért.

Közlekedés - Budapest - Vonatok a kelenföldi  pályaudvaron

 
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

A lap megkérdezte a magyar-osztrák közös vasúttársaságban a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot, igaz-e az értesülés, de nem válaszoltak.

A magyar állam nemrég hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabagnak a GYSEV-ben meglevő részesedésére. A cégben három tulajdonos van jelenleg: a nagyar állam részesedése valamivel kevesebb, mint 66 százalék, vagyis Magyarországnak többsége van, de nincs kétharmada a vasúttársaságban.

Ausztriának 28 százalékot épp meghaladó csomagja van, ami olyan sokra szinzén nem elég, de ott van a már említett 6 százalék körüli részesedéssel az osztrák magáncég Strabag SE.

Azon egy jó ideje vita van, hogy Lázárék úgy gondolták, a GYSEV menedzsmentje nem a magyar, hanem a kisebbségi osztrák tulajdonos érdekei felé húz, emiatt novemberben kezdeményezték is a a GYSEV osztrák fióktelepét vezető Hana Dellemann menesztését.

A Strabag számára üzleti szempontból nem jelentős a GYSEV-részesedés, korábban többször eladásra kínálta részvénycsomagját az osztrák államnak, de őket nem érdekelte. A részesedés sorsa most már politika ügy lett, ami azért is kellemetlen, évekkel korábban az osztrák közlekedési miniszter egyáltalán nem kifogásolta volna, hogy a Strabag a magyar államnak adja el a hat százalékát, de akkor még minket sem érdekelt a dolog.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk