Tízmillió forintra bírságolta az MNB a Mészáros-féle bankholdingot

  • narancs.hu
  • 2024. január 12.

Gazdaság

A jogelőd Takarékbanknál korábban feltárt hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyeletnek, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó korábbi határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt.

Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, továbbá hiányosan dokumentálta szűrési folyamata eredményeit

– közölte a jegybank pénteken az MTI-vel. Az MNB folyamatos felügyelés során tekintette át, hogy az MBH Bank Nyrt. maradéktalanul végrehajtotta-e a felügyelet által a jogelőd Takarékbank Zrt.-vel szemben meghozott 2022. október 24-i határozatát. Az MNB – 42,5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett – akkor tavaly év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet annak a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt.

Az MNB megállapította, hogy az MBH Bank, mint jogutód nem mindenben teljesítette a felügyelet kötelezéseit. Mivel a hitelintézet nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott monitoringja egyes esetekben nem teljesült. Emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentése. A bírság mellett a jegybank kötelezte a pénzintézetet a hiányosságok kijavítására. A bírság összegének mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege, ám enyhítette, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett jogszabálysértő gyakorlata megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?