Több milliárd forintnyi adóbevételről mond le a kormány a focistáknak kedvező szabályokkal

  • narancs.hu
  • 2024. október 3.

Gazdaság

Alig kell adóznia a focistáknak Magyarországon, hogy még nagyobb fizetésekkel tudják őket idecsábítani. 

A francia élvonallal vetekszik a magyar focistáknak adott fizetések szintje, mert a magyar állam a labdarúgók jövedelmének sokkal kisebb részét vonja el, mint ami más országokban jellemző – írja a G7 az elemzésében.

 A lap rámutat, hogy az NB I-es csapatok összesített személyi ráfordítása úgy nőtt a bő hússzorosára 2010 és 2023 között, hogy közben az elsőosztályú bajnokság létszámát 16-ról 12-re csökkentette a szövetség. A magyar NB I-ben így már jobban keresnek a focisták, mint bármely kelet-európai ország elsőosztályú bajnokságában, a magyarországi focistafizetések az ausztriaiak szintjén vannak, de a Ferencváros a francia középcsapatok szintjén tud már fizetni a játékosoknak. 

A lap elemzése szerint ez egyrészt a nálunk a fociba ömlő állami milliárdoknak köszönhető, másrészt annak, hogy a focisták nálunk kevesebb adót fizetek, mint máshol. Magyarországon ugyanis a labdarúgók nem személyi jövedelemadót, hanem 2010 óta úgynevezett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizetnek, ennek felső összeghatárát 2018-ban 500 millióra emelték, vagyis az itthon játszó labdarúgók jelenleg félmilliárd forintos jövedelemig választhatják a kedvezőbb adózást, miközben a sporton kívüli szakmánál 60 millió forint a limit.

Miután pedig a kormány a koronavírus-járványt követően eltörölte az úgynevezett munkáltatói ekhót, a cégeknek semmilyen fizetési kötelezettsége nincs, ezzel pedig tovább csökkent a hazai labdarúgócsapatok költségszintje is.

A lap összesítése szerint a

 rendkívül kedvező adózási környezettel a magyar állam éves szinten 4,5-5 milliárd forint bevételről mond le csak a labdarúgó NB I-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.