Tojáshiányhoz vezethet az árstop

  • narancs.hu
  • 2022. november 11.

Gazdaság

A Magyar Tojásszövetség a sajtóból értesült a tojásra is vonatkozó árstopról.

Ugyan a tojástermelők továbbra is teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni, nem lesz könnyű dolguk – üzeni a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége mai közleményében. A szerdán bejelentett kormányrendeletről, ami a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árakat, a szövetség csak a sajtóból értesült, és most figyelmeztetnek:

ha a termelők nem számíthatnak az önköltségre és a megélhetéshez szükséges árbevételre, hiánycikk lehet a termék hiányára már középtávon is.

A tojásszövetség kiemeli, hogy míg a cukornál, a lisztnél és a tejnél egyféle termékre vezették be a hatósági árat, addig a tojás minden mérete és fajtája sapkás lett. „A tojástermelés nem egy gyártósor, amit bármikor le lehet állítani, vagyis az előretervezés a teljes folyamat időigényessége miatt nagyon fontos tényező. Sajnos a mostani körülmények között ez teljesen kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett” – mondta Sütő Zoltán, a szövetség elnöke. A tojás árát 70 százalékban a takarmány költsége, másrészt a csomagolóhelyi árak és a kereskedő árak határozzák meg.

A kormány éjjel kiadott rendelete már másnap, csütörtök reggeltől érvényben van, de a kereskedők november 14-ig kaptak haladékot a bevezetésére, miután az Országos Kereskedelmi Szövetség jelezte, nem lehet ilyen rövid határidő alatt visszaárazni a termékeket. „A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk