Továbbra is csak döcög az ipar

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Gazdaság

6,1 százalékkal csökkent a termelés. 

Augusztusban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal augusztusra vonatkozó gyorstájékoztatójából. 

Portfolio azt írja, az előző hónaphoz mért 2,4 százalékos augusztusi visszaeséssel az ipar teljesítménye 6,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, vagyis továbbra sem mondható, hogy különösebben jó bőrben lenne a szektor. Ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz képest még így is felfedezhető a termelésben némi növekedés, ami sokkal jobban néz ki, mint a megelőző fél év visszaesése.

Az akadozó termelés mögött az exportpiacok gyengélkedése mellett az energiaigényes ágazatok nehéz helyzete áll. „Ősz végén, illetve jövő év elején javulhat azok helyzete, akik egyéves fix energiaszerződésben ragadva jelentős költségemelkedést szenvedtek el, hiszen ekkor újraköthetik a megállapodásaikat.

Ugyanakkor az egyre borúsabb globális gazdasági kép keresleti oldalról beárnyékolja az exportorientált szektor kilátásait.

Különösen a német és a kínai gazdaság problémái rontják ebből a szempontból a hazai ipar helyzetét. Augusztusban a teljesítményt visszafoghatta az is, hogy a nyári hónapok tipikusan a nagy gyárak ideiglenes leállásának időszaka” – olvasható a gazdasági portálon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk