A választások előtt csökkentené az szja-t a kormány
Domokos László, az ÁSZ elnöke

A választások előtt csökkentené az szja-t a kormány

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. december 3.

Gazdaság

A pénzügyminiszter sok éve a 9 százalékos jövedelemadóval házal, most nem várt helyről kapott támogatást.

A közpénzügyek, az állami gazdálkodás jelenlegi helyzete alapján reálisnak tűnik, hogy a kormány 2021-ben hozzákezdjen a személyi jövedelemadó számottevő csökkentéséhez - nyilatkozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a kormány nemhivatalos lapjának, a Magyar Nemzetnek.
A jövőbe is kellene fektetnie a kormánynak, és a munkát terhelő adók csökkentése az ilyen befektetések közé tartozik - fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Domokos szerint a munkára rakódó közterhek mérséklése ugyanis az egyik legkiválóbb eszköz ahhoz, hogy az állam vállalkozásra, tervezésre, beruházásra sarkallja a magánszemélyeket, a gazdasági szereplőket. Közölte, hogy emiatt egyetért a személyi jövedelemadó csökkentésével, és reálisnak tartja, hogy az szja jelentős mérsékléséhez 2021-ben hozzákezdjen a kormányzat. Az elnök az egy számjegyű szja-ról is támogatóan szólt - vagyis arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát legalább 9 százalékra mérsékelje a törvényhozás.
Az ÁSZ vezetője úgy vélekedett: egy nagyobb tehercsökkentés érezhetően lendíthetne az ország versenyképességén, ugyanakkor nyilvánvalóan oda kell figyelni a költségvetésből kieső bevételek fedezetére is. Arról, azonban, hogy a kieső milliárdokat hogyan tudná pótolni az állam, nem közölt részleteket az államháztartás ellenőrzéséért felelős Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos szerint az adómérséklés mellett a munkahelyteremtés is lényeges szerepet játszott az elmúlt évek gazdasági növekedésében. Kis kritikát is megengedett magának az ÁSZ elnöke, mikor arról beszélt,  hogy most már leginkább olyan munkaerőpiaci programokat kell indítania, amelyek javítják a hatékonyságot, segítik az innovációt, vagyis lendítenek az ország versenyképességén.

A magyar gazdaság eredményeiben meghatározó jelentősége van a foglalkoztatás bővülésének - jelentette ki az elnök, bár arról nem beszélt, hogy a magyar gazdaság kifejezetten munkaerőhiánnyal küzd már évek óta.

 

Figyelmébe ajánljuk