Ukrajna nem engedi át az Oroszország felől érkező gázt

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Gazdaság

Nem hosszabbítják meg a tranzitszerződést.

Az ukrán állami gázvállalat, a Naftohaz nem hosszabbítja meg a 2024 végén lejáró gáztranzit-szerződést, így az Ukrajnán keresztül az Európai Unióba érkező orosz szállítmányok elakadnak. Ez a Magyarországra érkező gázmennyiség negyedét érinti - jelentette be Olekszij Csernyiszov, a Naftohaz vezérigazgatója.

A cégvezető egyúttal felszólította az EU-t, hogy a tervezettnél korábban, 2027-ig zárják le az orosz gázfüggőség megszűnését célzó folyamatot - írja a hvg.hu.

Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk

- mondta Csernyiszov, aki reméli, hogy Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontjává válhat. Ukrajna föld alatti gáztárolói a legnagyobbak Európában - tette hozzá.

A Gazprommal 2021-ben megkötött hosszú távú gázszerződés keretében az oroszok évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak Magyarországra, 3,5 milliárd köbméter érkezik déli irányból a Török Áramlat-vezetéken és a szerb–magyar gázhálózati összekötőn keresztül, a fennmaradó 1 milliárd köbméter pedig az Ukrajnán keresztülhaladó Testvériség-vezetéken át érkezik Ausztria felől.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk