Választások előtt kezdik utalni a 600 milliárdos adóvisszatérítést

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 24.

Gazdaság

Februárban érkezhet a kormány ajándéka, a vállalkozókat sem hagyják ki a körből.

A Facebookon jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a kormány döntött a szja-visszatérítésben érintettek köréről.

Az Orbán-kabinet 2022 elején mintegy 600 milliárd forintot fizetne vissza a gyereket nevelő szülőknek;  Varga szerint ezt akkor tudják teljesíteni, hogy az idei gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot, de úgy látják, hogy ennél sokkal jobb lesz a helyzet, akár a 7 százalék feletti növekedés sem kizárt.

Varga Mihály videójában részletezte, hogy ki, milyen feltételek mellett lesz jogosult a személyi jövedelemadó visszatérítésére.

  • A támogatás minden olyan szülőnek jár, aki gyermeke után családi pótlékot kap.
  • Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják az szjat.
  • Vállalkozók is megkapják a visszatérítést, ha van gyerekük: így a támogatotti körbe bekerülnek az egyéni vállalkozók, az őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, katás és ekhós adózók is.
  • Az érintett katás vállalkozók tételes, ez évi szja-juk egynegyedét kapják vissza, az ekhósok a befizetett 15 százalékos adó kétharmadára számíthatnak.
  • A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartama lesz.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a NAV már jövő februárban kezdi teljesíteni a kifizetéseket. Mivel pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor 2022-re a 13. havi nyugdíj teljes visszaállítását ígérte, és 20 százalékos garantált minimálbéremelésről is beszélt, a pénzosztás leplezetlenül az országgyűlési választások előtti kampány része lesz.

A minisztererelnök ugyanakkor azzal indokolta a 600 milliárdos támogatást, hogy a járvány idején a családok viselték a legnagyobb terhet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk