Orbán: „Elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből”

Belpol

A kormányfő üzent a melegeknek, belengette a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítését, és arról beszélt, hogy a gyerekeseknek jobban kell élniük, mint a gyerekteleneknek.

Ismét a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, aki a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs értékelésével kezdte. Azt mondt, megindult egy vita Európa jövőjéről, amely azon múlik, hogy lesz-e gyerek, mert bennük van a jövő, ezért nem szabad elfogadni, hogy „Európa migránsokkal akarja pótolni saját gyerekek helyett a kiesett munkaerőt”. 

Arról, hogy számos jobboldali külföldi vendég is részt vesz a csúcson, Orbán azt mondta, azért jönnek ide, mert a magyar családpolitika unortodox, érdekes, Magyarország a legtöbbet költi az EU-ban családpolitikára, és mindenkit érdekel, hogy ez működik-e. Azt mondta, beszédében nem tudott erre mit mondani, mert ehhez kell 1-2 évtized folyamatos családpolitika, „nekünk csak 10 évünk volt eddig”.  Hozzátette, ugyanakkor az abortuszok száma csökkent, a házasságok száma nőtt, a termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 fölé ment, a jelek biztatóak. 

„Elfogadhatatlan a számunkra, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarországon ezt ki is lehet mondani, de ha ezt egy nyugati rádióműsorban mondta volna, „megfeszítettek volna, elítéltek volna gyűlöletbeszédért, de én nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjaimat”. 

Szóba került ismét a homofób törvény, Orbán arról beszélt, hogy mindenkit megért, „aki más életformát választ mint a hagyományos, az LMBTQ-életformát választó embereket is megértem, nekik is kell hely a nap alatt. De azt nem követelhetik, hogy ők legyenek az általános szabályozás kiindulópontjai, ők a kivételek. Gondoskodni kell arról, hogy emberhez méltó életük legyen, ne legyen részük megkülönböztetésben, úgy egyáltalán, ők is emberhez méltó életet élhessenek", de „azt nem várhatják el, hogy elfogadjuk, hogy ők neveljék a gyerekeinket”, világossá kell tenni, hogy "a csekély számú kivétel nem lehet a szabályozás alapja”.

„Kérem őket, hogy elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó, elfogadó, őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában és lehetőségekben van részük Magyarországon”

– üzente.  

Felidézte a demográfiai csúcson elmondott beszédét, ahol arról beszélt, hogy a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját. Most azt mondta, „ez az öt pillér elég, ha jó nagy házat építünk rá", a mestergerenda pedig az, hogy „ha gyereked van, akkor jobban élj”. Szerinte régen ez így volt, még az állami gondoskodás előtt, de ma nem ez a helyzet, és sokan úgy gondolják, hogy a gyerekvállalás csak elvesz az életből, gondoskodni kell róluk, a gyereknevelés mellett jól megfizethető munkahelyet találni rendkívül nehéz, „nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek”. „Csodálattal nézem a hölgyeket, akik ezzel próbálkoznak, minden elismerését a férfiaknak ezek a kemény nők, és a magyarok azok, kivívják”, de kell a munkaerőpiaci szabályozás, adókedvezmények is, a gazdasági motiváció, hogy a fiatalok a családalapítás mellett kötelezzék el magukat,

„el kell érni, hogy akinek gyereke van, jobban éljen, mint aki nem. Nem akarok elvenni semmit azoktól, akik nem vállalnak gyereket, de sokat szeretnék adni azoknak, akik igen”

– mondta, hozzátéve, hogy például legyen az, hogy ha valaki gyereket vállal, könnyebben juthat lakáshoz. 

A kisvállalkozóknak beígért adóvisszatérítésről azt mondta, 2021 nagyon nehéz év volt, mindenkit meggyötört a pandémia, de a legnehezebb a gyerekeseknek volt, és le a kalappal a családok előtt, de mindenki tudja, hogy ha családot mondunk, akkor elsősorban az édesanyákra gondolunk, mert a magyar életben a család az asszony körül rendeződik el, és előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja vagy felesége”. 

Mindenesetre jól sikerült az újraindítás, és ha a gazdasági növekedés 5,5 százalék felett lesz, döntést kell hozni, hogy hova tegyük a pénzt, ezért a kormány azt gondolta, hogy mivel a családok vitték a legnagyobb terhet, jó lenne, ha visszaadnának nekik azt az adót, amit befizettek. Ezt nehéz megtenni a kisvállalkozók esetében, mert ők sokszor kimaradnak a családtámogatási rendszerből, de most sikerült erre módszert találni, a gyermeket nevelő kisvállalkozók is vissza fogják tudni kapni a befizetett adót. 

A minimálbér-emelésről azt mondta, a kormánynak van két nagy adóssága, mert 2010-re az előző kormányok csődbe vitték az országot, az emberektől fizetést és nyugdíjat vettek el, és világossá kell tenni, hogy annak a korszaknak vége. A kormány jóvá fogja tenni ezeket a hibákat, és vissza kell adni legalább egyhavi fizetést és nyugdíjat. A minimálbérről a szakszervezetek és munkaadók egyeznek meg, általában sikeresen, és azt szokták kérni a kormánytól, hogy az emeléshez csökkentsen adókat. Orbán szerint ez eddig működött, de most 20 százalékos emelést akar a kormány, és le kell csökkenteni cserébe a vállalkozásokat terhelő adót. Szerinte már haladnak, és a garantált bérminimum is nőni fog, 2022 január elsején magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagkereset.

A 13. havi nyugdíj visszaépítéséről azt mondta,

harcol azért, hogy ne csak a 2. hetet építsék most vissza, hanem az egészet, és akkor úgy tudjon odaállni a választásokon, hogy ezt jóvátették. 

Azt mondta, ehhez „harcolni kell”, beruházásokat kell idehozni. 

A koronavírus szerinte eddig azért állt nyerésre, mert jobban ismert minket, de már kezdjük kiismerni, de csak az oltás segít, és van olyan magyar, aki ezt nem hiszi el. A baj azokkal van, akik nem oltották be magukat, ők életveszélyben vannak, vagy komoly veszélynek vannak kitéve. „A magyar egy bátor fajta, aki addig, amíg nem kopogtat a veszély az ajtaján, nem veszi komolyan”, de Orbán mindenkit arra kér, hogy vegye komolyan, mert a következő lépés az lenne, hogy kötelezővé teszik az oltást, de ez nincs napirenden, mert a magyar nem tűri el, hogy beleavatkozzanak az életébe, legfeljebb egyes munkaadók tehetik majd kötelezővé, erről még zajlik a vita. A döntés most már nem a kormány, hanem az emberek kezében, de azt mondta,

vakcina van elég, 17-18 millió vakcina lesz az év végéig, mindenki be tudja magát oldani akár 3-szor is. 

Az esetleges lezárásokról azt mondta, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit valaki nem érez fairnek, és igazságtalan lenne a beoltottakkal szemben egységes korlátozásokat bevezetni, mert nem lehet, hogy azok legyenek a vesztesek, akik mindent megtettek. 

„A lezárás ellen érvelek, az utolsó pillanatig, amíg lehet”

– mondta, hozzátéve, hogy bár ez egy járványügyi kérdés, de amíg a szakemberek nem mondják nagyon határozottan, hogy szükség van lezárásra, addig ő nem akar ilyet bevezetni. Azt is mondta, hogy ha lesz is lezárás, akkor is a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja inkább, mert minél teljesebb, szabad életet kell adni azoknak, akik beoltatták magukat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.