Szijjártó aláírta az új Gazprom-szerződést

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 27.

Gazdaság

Az ukrán külügyi tárca "meglepődött és csalódott" a szerződés miatt, az Európai Bizottságtól azt kérik vizsgálják meg, hogy az energiaügyi szabályoknak megfelel-e a szerződés.

Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát – jelentette be a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

„Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is”– fogalmazott. Szijjártó Péter úgy látja, hogy a realitás az, hogy valós, működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni.

A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződé

 
Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződé
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter ezen részletek ismertetését követően azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

„Lehet hangzatos nyilatkozatokat tenni diverzifikációról”, de a helyzet az, hogy bár Magyarország "elvégezte a házi feladatát", számos más szereplő még nem teremtette meg az infrastrukturális feltételeit ennek – mondta.

Közben az ukrán külügyminisztérium a magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írják:

az ukrán külügyi tárca "meglepődött és csalódott" Magyarország döntése miatt, miszerint 2021. szeptember 27-én Budapesten Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötött az orosz Gazprom konszernnel.

A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely "a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára" született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek. Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami "lehetővé teszi a legrövidebb úton biztonságosan eljuttatni a gázt Európa országaiba" - áll a dokumentumban.

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak”, amelyek elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tett az ukrán és a magyar tárcavezető – fogalmaz az ukrán külügyminisztérium.

Az ukrán fél abban bízott, hogy az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő budapesti ülése, amelyre szeptember 29-30-án került volna sor, "újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú viszonyban". Az ukrán külügyminisztérium a vegyes bizottság ülésének elnapolását kezdeményezi, mert - mint a közlemény fogalmaz - "a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében".

Emellett az Európai Bizottságtól azt kéri: állapítsa meg, hogy megfelel-e a magyar-orosz gázszerződés az európai energiaügyi szabályoknak – zárul az ukrán külügyminisztérium közleménye.

A most kötött hosszútávú szerződés következtében a gázárak tovább drágulhatnak. Az oroszok közelebb kerültek ahhoz a céljukhoz, hogy a Gazpromon kívül senki ne tudjon gázt szállítani Közép-Kelet-Európába 2020 után. Ez azt jelenti, hogy felhagynának az ukrajnai tranzittal, és kizárólag a Balti-tenger alatt futó Észak Áramlaton keresztül hoznák a gázt a kontinensre. Ez az eredményezheti, hogy az árak megugranak, hiszen a vállalat monopolhelyzetbe kerülne.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk