Villanyvezetéket épít Románia Magyarország felé

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 17.

Gazdaság

Azért is, mert az akkumulátorgyárak miatt nálunk nőni fog az áramigény.

Villamosvezetéket épít Nyugat felé Románia, hogy eladja zöldenergiáját, mert az ország áramterelése 2030-ig 10 ezer megawattnyi kapacitással bővül – írja a Telex, Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter interjújára hivatkozva. 

Ilyen mértékben nő a megújulóegergia-termelés a szomszédban, többek között a Fekete-tenger partján lévő szélerőműveknek köszönhetően.

A miniszter arról beszélt, hogy készül a megvalósíthatósági tanulmány a vezeték kapacitásáról. Maga az építés több mint 3 milliárd euróba kerül, és 2028-29-ig be akarják fejezni. Befektetőket keresnek a projekthez, és úgy tervezik, hogy az áramot majd a bolgár, román, magyar, osztrák érdekeltségű gázvezeték mentén vezetik. A nagyfeszültségű kábel abban is segít, hogy optimalizálják a belföldi áramelosztást, és a szomszédos Magyarországot is kiszolgálva regionális áramelosztóvá váljon Románia.

Magyarország azért is került képbe, mert a következő években nálunk az ipar fejlesztése, az akkuklaszter miatt meg fog nőni az áramigény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.