Hordókban áll az eladatlan magyar méz

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 16.

Gazdaság

A hazai méhészeknek talán még sosem volt ilyen nehéz évük.

Egy futószalag mellett álló gyári munkás többet keres, mint egy méhész – foglalja össze a szakma helyzetét egy érintett a Deutsche Welle és a Telex együttműködésében készült videóban. Az összeállításból kiderül, a magyar méhészeknek talán még sosem volt ilyen nehéz évük:

az enyhe tél, az európai piacokat elárasztó olcsó ukrán és kínai méz, a magas termelési költségek, az alacsony felvásárlási árak és a kevés termés szinte eladhatatlanná teszik a magyar mézet.

Sok helyen áll hordókban az eladatlan méz, mert a méhészek inkább kivárnak, mint hogy veszítsenek rajta. Több magyar méhész pedig inkább szakmát vált, annyira nem látja a kiutat.

Megmenthető még a magyar méhésztársadalom, vagy csak a nagy, professzionális cégek fogják túlélni? – teszik fel a kérdést a videó készítői.

A kínai kamumézről itt írtunk:

A méhek és a méhészek életéről, az árstoppos cukorról pedig itt:

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök tapasztalati úton próbálja átérezni a méhészek keserédes sorsát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk