115 milliárdból fejlesztik az áramhálózatot, a debreceni akkugyár járhat vele jól

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

A Szeged és Szolnok közötti távvezetéket fejlesztik összesen 115 milliárd forintból, hogy a debreceni akkugyár energiaigényét kielégítsék. 

A magyarországi termelés Paks 2 nélkül nem tudja fedezni az Észak-Magyarországon épülő új üzemek áramigényét, ezért a debreceni akkumulátorgyár esetében már folynak az energiavásárlási tárgyalások, hogy külföldi importtal segítsenek be a napelemek és a hazai termelés mellé – írja a Telex.

Február közepén a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) bejelentette, hogy jóváhagyta hazai hálózatfejlesztési tervét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, ennek keretében a következő években több mint 400 milliárd forintból bővítik kapacitásukat országszerte. Ezekre a fejlesztésre elsősorban azért van szükség, hogy ki tudják szolgálni „az újabb, jelentős volumennel rendelkező fogyasztók energia-, valamint az adott térségben jelentkező, és elsősorban napelemes erőművi fejlesztések csatlakozási igényeit”.

Korábban a Világgazdaság is írt arról, hogy a Debrecenbe tervezett CATL-gyár energiaigénye csak egy paksi blokknyi kapacitással lenne kielégíthető, ami azonban 2030-ra készül csak el, ezért úgy tűnik, hogy külföldről kell majd hozzá áramot importálni, illetve hogy a cég akár kaphatott is egy erre vonatkozó ígéretet a magyar kormánytól. 

A Telex most arra hívja fel a figyelmet, hogy egy február végi Magyar Közlönyben a kormány 115 milliárd forintot különített el „az Északkelet-Magyarországon megvalósuló nagyberuházásokhoz szükséges villamosenergiahálózat-fejlesztés megvalósulása érdekében”. A tervek szerint 2028-ig több fokozatban 220 kilovoltosról 400 kV-osra fejlesztik a Szeged és Szolnok közötti távvezetéket összesen 115 milliárd forintból.

A Mavir a lappal csak annyit közölt, hogy a beruházás az érintett térség áramellátásának stabilitását növeli majd, az LMP viszont teljesen biztos benne, hogy a távvezetékfejlesztést nagyrészt a debreceni akkumulátorgyár indokolja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk